Melanom her saat başı 1 kişiyi öldürüyor!

Türk Dermatoloji Derneği melanomlar hakkında yaptığı açıklama ile korkuttu. Açıklanan verilere göre her saat başı 1 kişi melanom yüzünden hayatını kaybediyor.

Türk Dermatoloji Derneği Dermoskopi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fezal Özdemir, melanomun ülkemizde ve dünyada tehlikeli bir sağlık problemi haline geldiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı verilere göre her saatte bir kişi melanom yüzünden hayatını kaybediyor.

ÖLÜM ORANI EN YÜKSEK...

Özdemir, melanomun deri kanserlerinin sadece yüzde 5'ini oluşturduğunu fakat ölüm oranlarının yüzde 75'inden sorumlu olduğunu söyledi.

Melanom, derinin üst tabakasında bulunan melanosit isimli renk hücrelerinin kötü huylu olarak çoğalması anlamına geliyor. Yine aynı veriler ışığında yılda 250.000'den fazla kişiye melanom tanısı konuluyor. Görülme sıklığı ise 100.000'de 3 olmasına karşın her saat başı bir kişi melanom yüzünden hayatını kaybediyor.

 Prof. Dr. Fezal Özdemir , "Melanom erken dönemde, derinlere inmeden tanı konursa, %100 şifa sağlanabilir. Burada en büyük öncelik hastaların bilinçlendirilmesi ve hekime erken başvurularını sağlayabilmektir.” dedi.

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR

Melanomların her yaştan insanda ve vücudun her noktasında görülebileceğini vurgulayan  Prof.Özdemir, risk grupları sıraladı:

Açık tenli, güneşe duyarlı, hemen yanıp ama bronzlaşamayan kişiler, sarı veya kızıl saçlı, renkli gözlü kişiler, özellikle çocukluğunda şiddetli güneş yanığı geçirmiş olanlar, tüm hayatı boyunca yoğun güneşe maruz kalmış kişiler, kendisinde veya ailesinde melanom hikayesi olanlar, çok sayıda beni olan kişiler, şekil, renk ve büyüklük açısından şüpheli özellikler gösteren benlere sahip kişiler, doğumsal benleri olan kişiler, melanom dışı deri kanseri geçirmiş kişiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler.”

GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNDEKİ KANSER 

Solaryum ve güneş ışığının melanomu tetiklediğini söyleyen Prof. Özdemir, melanom görülme oranının artık ergen ve gençlerde artttığını belirtti.

Özdemir, tedavi sürecini ise böyle özetledi: "Tanı konulan iyi huylu bir leke veya ben ise gereksiz cerrahiden uzaklaşılacaktır. Melanom görülürse, tüm vücut için kanser tarama testleri yapılarak hastalığın derecesini ve yaygınlığını saptanacak ek tedaviler buna göre planlanacaktır. Unutulmaması gereken en önemli husus da hastalığın derecesi ne olursa olsun melanom tanısı almış bir hastanın ömür boyu izlenmesi gerekliliğidir .Vücudunuzdaki diğer kanserleri gözünüz göremeyebilir ama melanom gözünüzün önündedir.”

 

Bu meyve kanserin kökünü kazıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Bu meyve kanserin kökünü kazıyor!

BİR YORUM YAPIN 0