Ramazan'da sigarayı bırakmak istiyorsanız...

İçindeki birçok zararlı madde nedeniyle bağımlılık yapan sigarayı bırakmak için Ramazan ayının değerlendirilmesi çok önemli.

Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” öncesinde sigara bağımlılığından kurtulmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Sigara alışkanlık değil madde bağımlılığıdır

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, sigara içenlerin % 70-80’inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar bağımlılığın; psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalıyor. 

Dopaminin sigarayı bırakmayı zorlaştırmasına izin vermeyin

Sigara davranışsal açıdan değerlendirildiğinde, başkalarını sigara içerken görme, çay-kahve veya araba sürme gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir.  Sigaranın fiziksel etkisi de nikotin bağımlığıyla doğrudan alakalıdır.

Sigara dumanının ağız yoluyla hızlı bir şekilde akciğerlerden kan dolaşımına geçtiği ve 8 saniye gibi kısa bir sürede beyne ulaştığı tespit edilmiştir.

Nikotin, beyinde ve sinir sisteminde nikotin reseptörlerine bağlanarak çeşitli maddelerin salınmasına yol açar. Bunların arasında bulunan dopamin gibi kısa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigarayı bırakmak daha da zorlaşmaktadır.

İftardan sonra sigaranın değil yediklerinizin tadına varın

Sigara tiryakilerini, psikolojik bağımlılıktan kurtulmak için herhangi bir ürün ya da destekten söz etmek mümkün değil. Psikolojik bağımlılık konusunda ortaya konacak mücadelede özgür irade önemlidir.

Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelede Ramazan ayı önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, sigara bağımlılarının büyük bir bölümünün Ramazan ayında bu alışkanlıktan kurtulduğunu göstermektedir. Bu nedenle Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bunun için şu önerilere kulak verin:

- Sigarasız ortamlarda bulunulmalı.
- Oruç açıldıktan sonra hemen sigara içmenin kalp krizine bile neden olabileceği unutulmamalı.


- Sigara bırakıldığında kişi yiyecek ve içeceklerin tadını daha çok alır.
- Sigara akla geldiğinde 1 bardak su içmek ve ya bir parça kuruyemiş yemek faydalı olabilir.
- İftar sonrası yürüyüş yapmak sigara isteğini azaltacaktır.

BİR YORUM YAPIN 0