Ani göz kararması nedir?

Vertigo, denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir.

Hastalar vertigo hastalığını, etrafın kendi çevresinde ya da kendisinin etrafındakilerin çevresinde dönmesi olarak tarif ediyor.

Vertigo, hastaların günlük yaşantılarını kabusa çevirebilecek, hastayı yatağa düşürüp gözlerini bile açamayacağı ağrılar yaşatabilecek kadar şiddetli olabiliyor. Aynı zamanda gözlerde zaman zaman kayma ve kararmalara neden olabiliyor.

Vertigo tanısı nasıl konur?

Vertigo bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğundan doktorlar yaşadığınız baş dönmesinin özelliğine göre tanıyı koyar.

Denge sistemi birkaç farklı sistem tarafından denetlendiğinden ayrıntılı bir muayene gerektirir ve tetkik gerektirir.

Vertigo'lu hasta, önce KBB ve nöroloji uzmanları tarafından muayene edilmeli, muayene, gerekirse göz, dâhiliye ve fizik tedavi uzmanları tarafından desteklenmeli.

Hastanın rahatsızlığına teşhis koymada izlenecek yöntemler çeşitlilik gösterebilir. Doktor, baş dönmesinin tarifini isteyecektir. Bunun bir göz kararması mı yoksa bir hareket hissi mi olduğunu, ne kadar sürdüğünü, işitme kaybı, mide bulantısı olup olmadığını soracaktır. Baş dönmesinin hangi durumlarda olduğunu sorabilir. 

Genel durumunuz, ilaç alıp almadığınız, kafa travması, son zamanlarda geçirilmiş bir enfeksiyon ile kulağınız ve sinir sisteminizle ilgili birçok soruya cevap vermek zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuz, ayrıntılı muayenenizi gerçekleştirdikten sonra sinir sistemiyle ilgili bazı testler yapacaktır.

İç kulak; hem işitme, hem de dengeyle ilgili olduğu için dengedeki bir problem, işitmeyi olumsuz yönde etkileyebilir ya da işitmedeki bir rahatsızlık denge problemlerine yol açabilir. Bu sebeple doktorunuz, işitme testinin yapılmasını talep edebilir.

Doktorunuz bazı durumlarda kalbinizin değerlendirilmesini ya da kan testi isteyebilir. Bu testler her hasta için gerekmez. Doktorun kararı bu testleri belirler. 

Vertigo'nun tedavisi nasıl?

Hastaya vertigo teşhisi konulursa sebebe yönelik özel tedavi planlanmalı. KBB, nöroloji, dâhiliye, fizik tedavi değerlendirmeleri gerekebilir. Önerilen tedavi konulan teşhise göre olacaktır. Yıl içerisinde en az bir kez kontrol muayenesinin yapılması ve ilaçların düzenli kullanımı önerilir. 

 

 

BİR YORUM YAPIN 0