Antibiyotikler işitme kaybına neden oluyor!

Kullanılan birçok ilaç işitme kaybına neden oluyor. Ototoksik ilaç olarak adlandırılan ilaçlara yeni bir grup daha eklendi.

Oregon'daki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma yaparak, aminoglikozid adı verilen belli bir antibiyotik sınıfının işitme kaybına neden olduğunu doğruladı.

Süper güçleri olan aminoglikozidler kokleaya (kulak salyangozu, iç kulağın işitsel kısmı) veya işitme sinirine ve muhtemelen denge sistemine zarar veren bir yan etkiye sahip. Hayati tehlike arz eden enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar, işitme kaybının yanı sıra böbrek hasarına da neden oluyor. 

Bebekler de risk altında

Aminoglikozit verilen yetişkin kişilerin yüzde 20 ila 60'ında, hafif şiddetli olmak üzere, bir miktar işitme kaybı yaşanıyor. 

Aminoglikozit yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kullanılıyor. İşitmeyi kaybedenleri çoğunluğu ise pnömoni, peritonit veya sepsis gibi hayatı tehdit eden bir enfeksiyon nedeniyle antibiyotik verilen bebekler.

Farelerde başarı sağlandı

Stanford Tıp Fakültesi'nde geliştirilmekte olan yeni bir aminoglikoz formunun, işitme kaybı olmaksızın aynı hayat kurtarıcı özelliklere sahip olacağı düşünülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek'in verdiği bilgiye göre, N1MS olarak bilinen aminoglikozitin modifiye edilmiş formu, farelere enjekte edildi ve işitme kaybına neden olmaksızın fareleri tedavi etmeyi başardı.

İnsanlarda denenecek

N1MS için bundan sonraki adım insan testi. Eğer aminoglikozit içeren bir ilaç kullanıyorsanız, o ilaç yerine daha az toksik içeren bir ilaç olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.

BİR YORUM YAPIN 0