Uçak yolculuğunuz omurganıza zarar vermesin

Ulaşım araçları arasında en konforlu olarak bilinen uçaklar, uçuş personeli ve sık seyahat etmek zorunda kalan kişilerde omurga rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

İniş kalkışlarda yüksek ivmeye bağlı olarak omurgaya binen aşırı yük, zamanla ağrılara ve fıtıklara yol açabiliyor. Op. Dr. Ramazan Sarı, uçak yolculuğunda dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

Türbülanslara dikkat!

Uçak yolculuklarında hava boşluklarından dolayı oluşan türbülans ile iniş ve kalkışlardaki sarsıntı gibi mikrotravmalar zamanla omurgada sorunlara yol açıyor. Bu gibi durumlarda yolcu ve personeller oturur pozisyonda olduğu için yaşanan baskı diz ve kalça yerine omurgayı etkiler.

Savaş pilotları daha fazla etkileniyor

Savaş pilotları, kullandıkları uçakların özelliklerinden dolayı, aşırı hız ve ani manevralar nedeniyle G kuvveti denilen yüksek yerçekimi ivmesi ve merkezkaç kuvvetine maruz kalırlar. Ani dalışlar ve çıkışlarda vücuttaki kanın bacaklara ya da beyne hücum etmemesi için özel kıyafetler giyen pilotlar, omurgada hissedilen basınç nedeniyle risk grubundadırlar.

Bu belirtilerde doktora başvurun

Uzun seneler pilot ya da kabin memuru olarak çalışan ya da uçakla sık sık seyahat eden kişiler; fibromiyalji, fıtık, kıkırdakların yıpranmasına bağlı ağrılar yaşayabilir. Daha ağır fiziki kurallarda çalışan savaş pilotlarında ilerleyen yaşlarda bel kayması ve kanal daralması gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda bel ve bacaklarda 24 saati aşan, ağrı kesici kullanmayı gerektirecek ağrı ile birlikte;

- Uyuşukluk, hissizlik ve karıncalanma

- Sosyal hayatı olumsuz etkileyecek yürüme sorunları

- Ayak bölgesinde sıklaşan kramplar

- Kalça üzerinde ağrılar

- Tuvalet alışkanlıklarını kontrol edememe gibi sorunlar varsa omurga rahatsızlıkları bakımından doktora başvurulması gerekir.

Sırt kaslarını yüzerek güçlendirin

Uçakların iniş ve kalkış esnasında koltuklarının dik olması, omurgaya binen baskının azalmasını sağlar. Bunun yanı sıra oturur pozisyondayken oluşan bel boşluğunun bir yastıklar doldurulması, alınacak darbeleri en aza indirir. Alınması gereken önlemlerin başında ise sırt kaslarını güçlendirici egzersizler gelir. Vücudun duruş pozisyonunun belirleyen sırt bölgesi kasları az hareket eden kaslardır. Yüz üstü üzmek ya da bir uzman eşliğinde yapılacak egzersizler, yaşanabilecek omurga rahatsızlıklarının önüne geçebilir. 

BİR YORUM YAPIN 0