Günde 15 dakika güneşlenirseniz...

Kemik kitlesiyle azalmaya kendini belli eden osteoporoz yani kemik erimesi, omurga, kalça ve el bileğinde ağrı ya da kırıklara neden olabiliyor.

Sessizce ilerleyen bu hastalık sadece yaşlılarda değil genç erişkinlerde de görülüyor. Kemik erimesinden korunmak için yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İpek, osteoporoz ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

Kemik erimesi ölümcül kırıkların nedeni

Kemik erimesinin sadece yaşlıları etkilediği düşüncesi doğru değildir. Genç erişkinlerde de görülen bu hastalık insanların yaşam kalitesini düşürüyor. 50 yaş üzeri her 3 kadından 1'inde ve her 8 erkekten 1'inde görülen kemik erimesi, özellikle çok yaşlı hastalarda ölümcül kalça kırıklarına neden olabiliyor. 

Dünyada 200 milyon kişiyi etkileyen metobolik kemik hastalığı, bel ve sırt ağrısıyla kendini göstermekte sırtta kamburlaşmaya el bileğinde, kalçada kırıklara neden olmaktadır. 

Günde en az 15 dakika güneşlenin ve doğru besinleri tüketin

Kemik erimesini oluşumunda genetik faktörlerin yanı sıra aşırı alkol, sigara tüketimi, hareketsiz yaşam, uzun süreli yatak istirahati, kemik kaybına yol açan ilaç kullanmak etkilidir. 

Ayrıca vücuttaki D vitamini eksikliği hastalığa zemin hazırlıyor. Gün içerisinde 15 dakika güneşlenerek ve D vitamini prepatları ile bu eksiklik giderilmektedir. Süt, yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri ve badem gibi besinler tüketerek gerekli kalsiyum ve D vitamini vücuda alınabilmektedir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0