En kötü deniz en iyi havuzdan sağlıklıdır

Yaz aylarında özellikle havuza girmeye bağlı olarak göz enfeksiyonlarında artış görülüyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta, lenslerle havuza girmenin çok tehlikeli olduğunu, havuzda kontak lens kullananlarda havuzda enfeksiyon riski, özellikle paraziter enfeksiyon risklerinin çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Dr. Burcu Usta, deniz ya da havuzdan gözünüzü kaybetmenize varacak paraziter bir hastalık ya da kornea enfeskiyonu kapma riskini artırdığını ifade etti. Bu nedenle denize ya da havuza girerken kesinlikle lensin çıkarılması ya da gözünüzü kaplayan özel deniz gözlüklerinin kullanılması gerektiğini belirten Dr. Usta, "Duşa girerken bile lens çıkarılmalı, çünkü parazitler hastalıkların musluk suyu yoluyla bulaşma riski bulunuyor" dedi.

Klor alerjiye neden olabilir

Klorun gözde alerjilere yol açtığını belirten Dr. Usta, göz kızarıklığı, batma, yanma, irritasyon gibi alerjik reaksiyonların çok görüldüğünü söyledi. Dr. Usta, havuzun dezenfektasyonu için kullanılan kimyasallar ve klorun sadece gözde değil, kulak-burun-boğaz ve ciltte de ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.

Nasıl önlem alınır?

- Mümkünse deniz varsa havuza girmeyip denizi tercih etmek lazım. 
- Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalı
- Havuza girmeden ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalı. 
- Gözde bir sıkıntı (kızarıklık, batma, çapaklanma) olduğunda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurun. Kızarıklık 2 gün içinde geçmezse mutlaka doktora başvurun.
 

BİR YORUM YAPIN 1

bilirkişi 6 yıl önce

çok doğru