Mide ameliyatı sonrası et tüketimine dikkat!

Obezite ameliyatı olan birisi etli yemeklerin bol olduğun Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli?

Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, obezite ameliyatı geçirenlerin sağlığını etkilemeden nasıl et tüketmesi gerektiğini anlattı. 

Ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmeli

Kurban bayramında olası hazımsızlık şikayetleri için kesilmiş hayvanın eti hemen tüketilmemelidir. Geleneksel kavurmalı kahvaltılardan uzak durulmalıdır. Hayvan kesildikten sonra et bir süre dinlendirilmeli, ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir. Hemen tüketilen etin sindirilmesi de güç olur.

Eti 24 saat bekletin

Bayram tatilini hazımsızlık ve uykusuzluk gibi şikayetlerle geçirmemek için kurban etini en erken 24 saat sonra tüketmeye özen gösterin. Eti tüketirken hayvanın iç yağları ile yapılan kavurma yerine sebze ve bol domatesle sotelenmiş etleri tercih edin.

Her öğünde et tüketilebilir mi?

Et yerine klasik Türk kahvaltısı

Obezite ameliyatlarının ardından uzmanlar, 'ilk lokma protein, son lokma protein' ilkesine bağlı kalır. Sabah kahvaltısında tüketilen etin sindirimi uzun süreceği için gün boyunca rahatsız olmaya neden olur. Bu nedenle sabah kahvaltısının peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek ve söğüş şeklinde olması gerekir. 

Öğle ya da akşam soteleyerek tüketin

Öğle ve akşam yemeklerinde ana yemek olarak et sote tercih edilebilir. Et sotenin yanında ise bolca yeşillik içeren bir salata hazırlanabilir. 

Çayı 40 dakika sonra için

Et ürünleri bazı önemli mineralleri içerir. Özellikle kırmızı etin içerdiği demir, obezite cerrahisi hastaları için oldukça değerlidir. Yemek sonrası minerallerin emilimini azaltmamak için katı-sıvı ayrımını göz önünde bulundurarak öğle ve akşam yemeklerinde 40 dakika sonra çay içilmelidir.

Sağlık sorunları olanlar bir öğün et yemeli

Kalp, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol şikayeti olan kişilerin et porsiyonlarına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Günde sadece bir öğünde (mümkünse öğle yemeğinde) etli bir yemek tercih etmeleri gerekir. 

Tüp mide ameliyatından sonra bunlara dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Tüp mide ameliyatından sonra bunlara dikkat!

BİR YORUM YAPIN 0