Hepsinin içinde bu maddeden var!

Firmalar tarafından ucuz olduğu için kozmetik ürünlerinde kullanılan paraben insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Paraben firmalar tarafından ucuz olması ve ürünlerin raf ömrünü uzatması gibi avantajlar sağladığı için tercih edilen bir maddedir. Ancak ürünleri korurken bir yandan da insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Günlük hayatta kendimiz ve çocuklarımız için kullandığımız bebek şampuanları, kozmetik ürünleri ve kişisel bakım ürünlerine kadar birçok madde paraben içeriyor.

Paraben özellikle kadın sağlığa açısından son derece zararlı bulunuyor. Paraben kadınlarda bulunan östrojen hormonunu taklit ederek kanser oluşmasına neden oluyor. Meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda kanserli dokularda yüksek oranda parabene rastlandı.

 İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen parabenin başka zararları da bulunuyor. Zararları arasında güneş ışınlarına karşı hassasiyet, bebek ve çocuklarda öğrenme sorunları, gelişimsel bozukluklar, bağışıklık sitemi sorunları ve ilerleyen zamanlarda üreme bozuklukları, cilt yaşlanması, DNA hasarları sıralanabilir.

Paraben kadınlarda erkeklerden daha fazla oranda bulunuyor. Bunun sebebi ise kadınların kozmetik ürünlerin daha fazla kullanması olarak gösteriliyor. Ürünlerin içerisinde birden fazla bulunabilen parabenler bakteri, mantar ve küf oluşumunu engellemek amacıyla da yaygın olarak kullanılıyor. 

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0