Etin yanında bir dilim ananas yerseniz...

Bayramda hazırlanan kahvaltılar, et yemekleri, şerbetli tatlılar ve ikramlar kilo alımına neden olur. Diyetisyen Sena Nazlı, bayramda sağlıklı beslenme için önerilerde bulundu.

Kurban Bayramı'nı sevdiklerinizle sağlıkla geçirebilmek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. İşte bayramda dikkat etmeniz gerekenler...

- Bayramda daha fazla yiyebilmek için önceki hafta kısıtlayıcı bir beslenme programı uygulamayın. 

- Et tüketiminin çok olduğu Kurban Bayramı'nda lif alımı azalacağı içi sindirim sisteminde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçebilmek için sabah uyandığınızda ılık su ile 2 adet kuru kayısı ve ceviz tüketebilirsiniz. 

- Sindirim sisteminde sıkıntı yaratan bir diğer durumda kesilen etlerin hemen yemek yapılarak tüketilmesidir. Etin 24-36 saat bekletilerek ölüm katılığı denilen aşamanın atlatılması gerekir. 

- Et tüketirken sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Eti kızartmak yerine haşlama, fırın ya da ızgara yöntemlerini deneyin. 

- Mide problemleri yaşıyorsanız eti kızartma veya kavurma sizi rahatsız edecektir. Midedeki yanma hissini bastırmak için tüketilen ekmeklerde kalori almaya neden olur.

- Sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulamanıza rağmen hazımsızlık problemi yaşıyorsanız, et ile 1 ince dilim ananas tüketebilirsiniz. Ananasın içindeki enzim etin içindeki proteinin sindirilmesine katkı sağlar. 

- Demir eksikliğine bağlı annemi probleminizi varsa, eti C vitamininden zengin besinlerle beraber tüketebilirsiniz. Sebze ve meyve ile beraber tüketilen etteki demir emilimi artar. Bu emilimi azaltmamak için süt, yoğurt, ayran gibi kalsiyum kaynaklı besinler aynı zamanda çay, kahve gibi içecekler etli öğünlerin tüketiminden en az 1 saat sonra tüketilmelidir. 

- İkram edilen tatlıları geri çeviremiyorsanız, hemen ardından süt ya da bir kahve için. Süt, temel kalsiyum kaynağıdır ve kalsiyum besinlerin glisemik indeksini düşürmede yardımcı olur. 

- Günlük olarak 300 mg'ın üzerinde kafein tüketmemeye özen gösterin. Hamileler ise bu oran 200 mg'dır. Gereğinden fazla içilen kafein uykusuzluğun yanı sıra gece atıştırmalıkların artmasına ve ertesi gün bir türlü doymamaya neden olur.

- Su tüketimine özen gösterin. Su, sindirim sisteminin çalışması için gereklidir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0