Kahvaltıda kavurmalı yumurta yemeyin!

Kurban Bayramı'nda kesilen etin sindirim sorunlarına yol açmaması için ilk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durumun ortaya çıkmaması için dinlendirilmesi gerekir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, kesilen etin hemen tüketmenin bir gelenek olduğunu söyleyerek " İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir" dedi. 

Kahvaltıda kurban eti tüketilmemeli

Bayramların bir diğer alışkanlığı da kahvaltıda kurban eti tüketmektir. Köse, özellikle kahvaltılarda et tüketiminden uzak durulması gerektiğini belirterek, “Bayram sabahlarına 2 bardak ılık su ve söğüş sebze içeren hafif bir kahvaltı ile başlangıç yapılmalıdır. Böyle bir başlangıç sindirim sorunlarını ortadan kaldıracak ve öğünlerinizi dengeli tüketmenizi sağlayacak" şeklinde konuştu.

Kırmızı et görünmez doymuş yağ içerir. Dışındaki beyaz katman ise görünür yağdır ve kolesterol oranı oldukça yüksektir. Özellikle kalp-damar hastalığı, hipertansiyon ve kan yağ yüksekliği olan kişiler et tüketiminde görünür yağlardan uzak durmalıdır. Kırmızı etin günlük tüketim miktarı 90–120 gr (3–4 köfte kadar) olmalıdır.

Mangalda bunlara dikkat!

Kurban etinin ateşe yakın olması hem kanserojen öğe oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.  Bu sebepten etin ateşten 15 cm kadar uzaktan pişirilmesi gerekir. 

Etin yanında C vitamini tüketilmeli

Kurban bayramında et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır. Etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmak için yanında mutlaka yeşillikli sebze ya da salata tüketilmesi gerekir. Demir emiliminde de C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketebilirsiniz. 

Kurban Bayramı’nda beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Dr. Gizem Köse, “Beslenme düzenindeki değişikliklerde dikkatli olunmadığında hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma riski artıyor. Bu neden sık sık azar azar beslenmek bu dönemlerde daha da önem kazanıyor” dedi.

BİR YORUM YAPIN 0