Sebze ve meyvelerin vitaminleri nasıl korunur?

Vücudunuzu kışa hazırlarken, evde alacağımız küçük önlemlerle sebze ve ve meyvelerin vitaminlerinden yüksek oranda faydalanabilirsiniz...

Doğal vitamin deposu olan sebze ve meyveler sık tükettiğimiz ve hemen hemen her yemekte kullandığınız besin maddeleridir. Yapacağınız bazı değişikliklerle bu vitamin depolarından yüksek oranda faydalanabilirsiniz. 

İşte sebze ve meyvelerin vitamin değerlerini kaybetmelerini engelleyecek bazı öneriler: 

-Sebze ve meyvelerin içinde bulunan bazı vitaminler suda çözüleceğinden, sebze ve meyveleri tazyikli suyun altında yıkamamaya özen gösterin

- Sebzeleri büyük parçalara bölerek doğrayın. Sebze ve meyveleri küçük parçalara bölmek vitamin değerlerinin azalmasına neden olur. Sebze ve meyveleri mümkünse, elinizde kırarak tüketmeye çalışın.

- Sebze ve meyveleri doğrarken elinizi kullanmak istemezseniz, tahta bir bıçak kullanın. Olabildiğince demir bıçak kullanmamaya çalışın.

- Sebze pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Bu sebzenin içinde bulunan vitaminlerin buhar olup uçup gitmesini engelleyecektir. 

- Sebze ve meyveleri olabildiğince çiğ tüketin. Eğer pişirmeniz gerekiyorsa buharda ve az pişirin. Çünkü B ve C gibi vitaminler yüksek ısıya maruz kaldıklarında kaybolur. Sebzeleri 10 dakikadan fazla pişirmeyin.

- Sebzeleri pişirdikten sonra elde ettiğiniz suyu asla dökmeyin. Bu sulardan çorba ya da sos yapabilirsiniz, böylece sebzenin suya bıraktığı vitaminlerden faydalanabilirsiniz.

- Birçok vitamin, sebze ve meyvelerin kabuklarında ya da kabuklarına yakın kısımda bulunur. Bu nedenle sebze ve meyvelerin kabuklarını soymadan tüketin. Eğer soymanız gerekiyorsa çok ince soyun.

- Sebzeleri pişireceğiniz yağı asla yakmayın.

- Sebze ve meyveleri her zaman mevsiminde tüketin.

-Sebze ve meyveleri kullanmadan önce sirkeli suyun içerisinde bekletin. 

- Sebze ve meyvelerin çürümelerine neden olan sularını kaybederek kurumalarıdır. Çünkü sebze ve meyvelerin büyük oranı sudan oluşur. Bu nedenle sebze ve meyvelerin ömürlerini uzatmak için onları nemlerini koruyabilecekleri yerlerde saklayın. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0