Çamaşır suyu kullanmak KOAH riskini artırıyor!

Amerika'da 30 yıl boyunca yürütülen bir araştırma, her hafta düzenli olarak çamaşır suyu ve başka dezenfektanlar kullanmanın KOAH'a yakalanma riskini artırdığına işaret ediyor.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre, bu araştırma Harvard Üniversitesi ve Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü tarafından 55 binden fazla hemşireyle yapıldı.

Daha önce dezenfektan kullanımının astım gibi solunum yolları hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı biliniyordu. Yeni yapılan araştırma ile ilk kez ölümcül Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH ile dörtlü amonyum bileşikleri adı verilen temizlik kimyasalları arasında bağlantı tespit edildi.

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden Orianne Dumas, "Daha önce Avrupa'da temizlik görevlisi olarak çalışanların yüksek risk altında olduğuna işaret eden iki araştırma yapılmasına karşın, dezenfektanların potansiyel zararlı etkilerine maruz kalmanın KOAH ile ilişkisi bilinmiyordu" dedi.

Uzmanlar, her gün çamaşır suyu kullanımının sağlığa etkileri konusunda bir bilginin bulunmadığını ancak bunun da araştırılmasını umuyor.

663 hemşire KOAH'a yakalandı

Harvard Üniversitersi araştırmayı 1989'da kadın hemşirelerle başlattı. Hemşire olarak çalışan ve KOAH geçmişi olmayan sağlık görevlileri incelendi. Sağlık verileri bu yılın Mayıs ayına kadar incelendi. Yapılan inceleme sonucunda 663 hemşirede KOAH tespit edildi. Araştırmada, yaş, kilo ve etnik köken gibi faktörler de dikkate alındı.

Araştırmanın sonucunda düzenli olarak haftada en az bir kez dezenfektan kullanan hemşirelerin KOAH'a yakalanma riskinin yüzde 22-32 arttığı görüldü.

 

 

BİR YORUM YAPIN 0