Polifalji (aşırı yeme) hastalığı nedir? Neden olur?

Günümüzün en büyük problemlerinden biri aşırı ve sağlıksız yemek yemeye bağlı olarak gün geçtikçe artış gösteren obezitedir. Ölümcül sonuçlara varabilen bu hastalığın bir nedeni de polifalji yani aşırı yeme hastalığı olabilir? Peki, polifalji nedir ve neden olur?

Polifaji bir tür aşırı yemek yeme hastalığıdır. Kendinizi sürekli aç hissediyorsanız, ne yerseniz yiyin yine de doymuyorsanız polifaji hastası olabilirsiniz. Peki, polifalji hastalığı nedir ve neden olur? Polifalji hastalığı nasıl geçer? Tedavi edilebilir mi? İşte, polifalji (aşırı yeme) hastalığına ilişkin tüm detaylar...

Polifalji nedir? Neden olur?

Polifaji’nin çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplerden bir tanesi de aşırı yemek yeme alışkanlığı. Eğer böyle bir alışkanlığınız var ise hemen terk edin! Çünkü beyniniz tıka basa yemek yemeye devam ettiğiniz sürece, her daim yemek yemeniz gerektiğini düşünüyor. Sürekli aç hissetme, fiziksel ve ruhsal bir bozukluğun belirtisi olabilir. Her zaman aç hissetmek, sağlıklı bir belirti değildir.

aşırı yeme hastalığı nedir

aşırı yeme hastalığı nedir

Polifaji hastalığının vermiş olduğu zararlar

Aşırı yemek yemenin sonucunda alınan kilolar obeziteye yol açabilirler. Ayrıca aşırı kilo kalp hastalıklarına da sebep olmaktadır. Bu hastalıkların belirtileri tespit edilmeli ve erken teşhis ile önüne geçilmelidir. Çocuklar ve her yaştan yetişkinler, yeme bozukluklarından muzdarip olabilir. Çoğu zaman bu sorunların nedenleri oldukça küçüktür ve diyet, yaşam tarzı değişikliği gibi basit önlemler ile ortadan kaldırılabilir.

Polifaji hastalığı nasıl geçer?

*Hızlı ve tempolu hayatımızda bizleri strese sokan bir sürü durum ile karşı karşıya kalırız. Ancak aşırı stres aşırı yemek yemeye yol açar. Bu durumda hızlı şekilde kilo almanıza sebep olur. Mümkün oldukça stresten uzak durmak gerekir. Bu sizi aşırı yemek yemekten uzaklaştıracaktır.

*Boş zamanlarda yenilen yemekler de aşırı kilo almaya sebep olur. Can sıkıntısı sonucu aşırı yemek yeme hastalığı en sık rastlanan sorunlardan biridir. Bu alışkanlığınızdan vazgeçin boş zamanlarınızı farklı bir şekilde değerlendirmeye çalışın.

*Pozitif olmak sağlıklı bir yaşamın sırrıdır. Depresyon halleri sosyal geri çekilme, içine kapanık haller ve mutsuzluğa sebep olur. Bu durum da sizi çok yemek yemeye itebilir. Böyle bir problemle karşı karşıya kaldığınızda bir psikiyatriste danışın.

*Bazı alışkanlıklardan vazgeçmek de çok yemeye sebep olur. Mesela sigara, alkol ya da uyuşturucuyu bırakmak insanların daha fazla yemek yemenize neden olabilir. Alkol veya uyuşturucu bırakmak çok iyi ve sağlıklı olmanıza rağmen, bir çekilme belirtisi olarak, açlık acısı ile karşılaşabilirsiniz. Aklınızı alkol, sigara ve yemeklerden uzaklaştırmaya çalışın. Bazı ilaçlarla yoksunluk belirtilerini azaltabilirsiniz. Bunun için doktorunuza danışmalısınız. Bazı ilaçlar da semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

*Bazı ilaçlar her zaman aç hissetmenize sebep olabilir. bu sebepten dolayı mutlaka alınan her ilacın doktor onayında alınması gerekir.

aşırı yeme

aşırı yeme

*Her zaman aç hissetme; tanısı konulmamış veya kötü kontrollü diyabet, bipolar hastalık, esrar zehirlenmesi, düşük kan şekeri, Graves hastalığı, tenya gibi hastalıklar durumunda görülebilir. Aşırı açlık yaşıyorsanız bir doktora başvurarak altta yatan bir hastalığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Altta yatan hastalığın kesin nedenini bilmek, tedavinin planlanmasına yardımcı olur. Erken tanı, hızlı iyileşmeyi teşvik etmektedir.

*Hamilelik döneminde aşırı açlık hissi oldukça normaldir. Eğer hamileyseniz, günde yaklaşık 300 ekstra kalori tüketmeniz gerekir. Doktorunuzun talimatlarını düzgünce uygulamalı ve gerekli protein, kalori, vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olmalısınız.

*Yemek yeme bozukluğu da bu tür sorunlara sebep olur. Kişinin çok fazla miktarda yemek yemesi ve daha sonra kusması da normal bir durum değildir. Bu yeme bozukluğunun sebebini öğrenebilmek için bir doktora gidilmesi gerekir.

*Ara öğünler iştahınızı bastırır. Beyin doğal olarak oluşan bir kimyasal olan serotoninden etkilenmektedir. Leptin ve ghrelin gibi hormonlar, gıda alımını düzenler. Vücuttaki aşırı yağ, bu hormon dengesini etkileyebilir. Hormonal dengeyi koruyabilmek için 2-3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemelisiniz. Düzenli egzersiz yapmak hormonal dengenin korunmasını ve yağların yakılmasını sağlar.

*Metabolizması hızlı çalışanlar aşırı açlık problemi ile karşılaşabilirler. Tiroid bezi, metabolizma hızını kontrol eder. Tiroid beziniz aşırı aktif ise, her zaman aç hissedebilirsiniz. Basit bir kan testi, tiroid hormon seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu test sonucunda tiroidiniz fazla çalışıyorsa, vücudunuz sık sık kalori talep edebilir. Günde 6-8 kez düşük kalorili yemekler yiyebilirsiniz.

*Yanlış diyet programları da aşırı açlığa sebep olur. Sürekli düşük yağlı gıdalar ya da sıfır kalorili gıdalar daima aç hissetmenize sebep olur. Bu durumda kilo kaybından ziyade kilo alımına sebep olabilir. Yağ olmadan karbonhidratlar çok yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu tür gıdaların tüketimi, anında kan şekeri düzeylerini yükseltir. Bu karbonhidratlar hızlıca yağa dönüştürülür böylece, beyniniz ve vücudunuz enerji eksikliği yaşar. Her zaman sağlıklı diyetler seçmelisiniz.

Bazı besinler aç hissetmenizi önler!

Akşam yemeklerinizi erken saat de yiyorsanız ya da yeterli protein almıyorsanız, tok hissetmeyebilirsiniz. Temel besinlerin eksikliği veya besinlerin kötü emilimi, yemeklerden sonra bile aç hissetmenize neden olabilir.

Et, kümes hayvanları, ton balığı, yumurta, baklagiller, fındık, tohumlar, soya ürünleri gibi besinler aç hissetmenizi önler. Tam tahıllı gıdalar, yüksek lifli gıdalar tok hissetmenize neden olabilir. Erken bir akşam yemeğinden sonra düşük yağlı tatlılar, milkshake veya taze bir meyve hoş olabilir. Hiçbir şey işe yaramazsa, aşırı açlık, besinlerin kötü emiliminden kaynaklanan bazı gastrointestinal bozuklukların bir belirtisi olabilir, bu nedenle bir doktora danışmakta fayda vardır.

BİR YORUM YAPIN 0