Vitiligo hastalığı nedir? Bitkisel tedavi yöntemleri...

Vitiligo, deride pigment kaybı olmasıyla belirli bölgelerde deride renk açılması olarak beyaz alanların ortaya çıkmasıdır. Peki vitiligo hastalığının belirtileri ve özellikleri nelerdir? Vitiligo’yu artıran nedenler nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Vitiligo latince “vitelius” kelimesinden gelmiştir. Vitelius Türkçe dana anlamına gelmektedir. Hastalık bu hayvanın sırtındaki lekelere benzetilmiştir. Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz leke ve lekeler oluşmaktadır. Lekeler süt kadar belirgin bir beyazlıktır. Bu lekelerin büyüklükleri değişebilmektedir; nokta kadar olandan tüm yüzü kaplayacak kadar büyüklüklerde olabilmektedir.

Bazen melanin pigmenti kaybı kısmidir ve tam beyaz leke olmayabilir. Her beyaz leke vitiligo anlamına gelmemektedir. Nadir olarak kıllarda da renk kaybı olabilmektedir.

vitiligo belirtileri

vitiligo belirtileri

Halk arasında sedef ala, baras, ebreş olarakta bilinmektedir. Toplumumuzda vitiligo, deride beyaz kepekli kırmızı yaraların seyreden psoraisis hastalığıyla karıştırılmaktadır. Ancak bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Vitiligo hastalığı yaşam boyu sürebilen bazı zamanlarda artış gösteren ve bazı dönemlerde seyreden bir hastalıktır. Her hastanın vitiligosu farklı olur. Bazı hastalarda çok az sayıda renk değişikliği olurken bazı hastalarda aşırı derecede renk değişikliği olur ve neredeyse hastanın gerçek deri rengi ortadan kaybolur.

Vitiligo en çok kimlerde görülür?

Günümüzde vitiligo ortalama % 1-2 oranında görülmektedir. Ülkemizde de sıklığı %0.15-0.32 olarak bildirilmektedir. Görülme sıklığında cinsiyete bağlı bir fark yoktur. Hastaların %30 oranında ailesinde vitiligo vakaları görülmektedir. Hastalığın kendisi kalıtsal değildir ancak genetik yatkınlık söz konusudur. Siyahlarda, Fas ve Yemen Yahudilerinde sıktır. Vitiligo doğumdan yaşlılığa kadar ortaya çıkabilirse de başlama yaşı en sık olarak 10 ila 30 yaşları arasındadır. Hastaların % 50 sinden fazlası 20 yaşın altında başlamaktadır. İleri yaşlarda ve bebeklerde çok nadirdir. Vitiligo doğumsal olabilmekte ancak ilk güneş teması olan 2-3 yaşlarda belirgin olmaktadır. Kadınlarda derinin görünümüne artmış olan ilgi, vitiligonun erkeklere göre daha erken fark edilmesini sağlamaktadır. Başlangıç vücut alanları; yüz % 39, gövde ön yüz % 23.6 boyun % 10.4 ve boyun arkası % 9.1 dir.

vitiligo hastalığı

vitiligo hastalığı

Vitiligo belirtileri nelerdir?

Vitiligo, derinin herhangi bir bölgesinde aniden renksiz alanların görülmesiyle kendini gösterir ve bu alanların artması ve yayılmasıyla devam eder. Bu alanlar nokta kadar küçük de olabilir, avuç içi kadar büyükte olabilir.

En çok yüz, eller, kollar, bacaklar ve genital bölgede görülür. Vitiligo koyu tene sahip kişilerde kolayca fark edilebilir. Açık tenli kişiler de ise özellikle yazın bronzlaşmanın ardından fark edilir. Hastalığın seyri ve şiddeti hastaya göre değişir. Vitiligolu bölgeler farklı şekil ve büyüklükte olabilir. Oluşan lekenin geri dönme olasılığı azdır.

Vitiligo hastalığı neden olur?

Vitiligo hastalığının nedeni tam olarak bilinememektedir. Vitiligo deriye renk veren hücrelerde hasar olduğunu göstermektedir. Bu hasarın oluşumunda genetik ve genetik olmayan bazı etkenler rol oynar. Hastaların %30’unun ailelerinde aynı hastalık bulunmaktadır. Savunma sisteminin kendisine karşı reaksiyon verdiği bir otoimmun hastalığı olan kişilerde vitiligo görülme riski artar. Saçı erken beyazlamaya başlayan kişilerde vitiligonun oluşma ihtimali daha fazladır.

Stres, ateşli hastalıklar ve güneş yanığı gibi sebeplerle oluşan deri travmaları hastalığın şiddetlenmesine veya yeni vitiligo alanlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.

vitiligo bulaşıcı mı

vitiligo bulaşıcı mı

Vitiligo hastalığı bulaşıcı mıdır?

Vitiligo hastalığı kesinlikle bulaşıcı ve mikrobik bir hastalık değildir. Vücudun bir yerinden diğer bölgeye de bulaşma olmaz.

Vitiligo hastalığının tedavisi nedir?

Kişiye herhangi bir zararı bulunmayan bu hastalık; kişinin duygusal bir çöküntü içerisine girmesine neden olabilir. Vitiligo tedavisi ile beyaz lekelere tekrar eski cilt rengini kazandırmak hedeflenir.

  • İlaçlar ya da ilaçlı cilt kremleri

  • Ultraviyole ışık tedavisi ile birlikte ilaçlar

  • Cildin sorunlu bölgelerine dövme ile renk verme

  • Vücudunun %50’sinden fazlası vitiligo olan kişilerde, beyaz bölgelerin koyulaştırılması yerine koyu bölgelerin açılması sağlanabilir. Depigmentasyon adı verilen bu yöntemde cild

  • e uygulanan ilaçlarla derinin renk üreten hücrelerinin çalışması durdurulur.

  • Vitiligonun tetiklenmesini engellemek ve vitiligolu alanların etrafındaki normal derinin daha fazla koyulaşmasının önlenek için etkin bir şekilde güneşten korunulması gerekir.

Vitiligo hastalığına bitkisel çözümler nelerdir?

Hastalığınızın tedavisi için sağlık uzmanlarından yardım alabileceğiniz gibi kendiniz de hastalığınızın ilerlemesini önleyen birtakım metotlardan yararlanabilirsiniz. Bunun için öncelikle hastalığınızla ilgili bilgi edinin ve cildinizin hasar almasının önüne geçin. Cildinizi güneş ışınlarından koruyun. Ayrıca bazen bitkilerin vitiligo hastalığına iyi geldiği söylentiler arasındadır. Ancak doktorunuza danışmadan bitkisel bir ilaç kullanmayınız.

vitiligo papaya

vitiligo papaya

Papaya ile vitiligo tedavisi

Mükemmel bir antioksidan kaynağı olan papaya; aynı zamanda bol miktarda C ve B vitamini içerir. Tedavi esnasında papaya suyu içebileceğiniz gibi beyaz lekelere bir dilim papayayı kestikten ve iyice ezdikten sonra topikal şekilde de uygulayabilirsiniz. Papaya suyunu hazırlamak için öncelikle bir miktar papayayı yıkayın, soyun ve küp dilimler şeklinde kesin. Tohumlarını da çıkardıktan sonra blenderdan geçirin. Hazırladığınız meyve suyunu her gün düzenli olarak 2 hafta boyunca için.

Zencefil ile vitiligo tedavisi

Zencefil ile vitiligo tedavisi

Zencefil ile vitiligo tedavisi;

Taze zencefil suyu ve kırmızı kil kullanarak hazırlayacağınız bir macunu topikal olarak beyaz lekelere uygulayarak da vücudunuzda kan dolaşımının hızlanmasını sağlayabilir; beyaz lekelerin eski rengine kavuşması yolunda aşama kat edebilirsiniz. Macun hazırlamak için 2 adet zencefili yıkadıktan ve soyduktan sonra rendeleyin. Bir miktar suda kaynatın ve kaynadıktan sonra 10 dakika bekleyin. Eşit miktar kırmızı kil ile karıştırın ve hazırladığınız macunu beyaz lekelerin olduğu yerlere sürün.

elma sirkesi ile vitilligo

elma sirkesi ile vitilligo

Elma sirkesi ile vitiligo tedavisi;

Elma sirkesi mantar enfeksiyonunun neden olduğu vitiligo için yardımcı olur. İçindeki antimikrobiyal enzimler patojeni öldürür ve ciltteki lekeli görünümünü azaltır. Sirkeyi eşit miktarda su ile inceltin. Pamuk yardımıyla günde 2 kez vitiligolu cilt üzerine uygulayın.

aleo vera vitiligo

aleo vera vitiligo

Aloe vera ile vitiligo tedavisi;

Aloe vera yaprağından bir parça kesin ve içindeki jeli çıkartın. Vitiligolu cildinize sürün ve birkaç saat boyunca bekletin. Daha sonra su ile durulayın. Aloe vera jelini en az 2 ay boyunca her gün 2-3 kez uygulayın.

Kırmızı kil ile vitiligo tedavisi;

Kırmızı kil vitiligo için etkili bir çare olarak görülür. Cildin rengini geri kazanmaya yardımcı olabilecek yüksek düzeyde bakır içerir. Melanin güçlendirici olan zencefil suyu ile karıştırmak vitiligo yamalarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

2 çorba kaşığı kırmızı kil tozu ve 1 çorba kaşığı zencefil suyu metal olmayan bir kapta hamur haline gelene kadar karıştırın. karışımı vitiligolu cilde sürün ve 10 dakika bekletip soğuk su ile durulayın. Daha sonra cildinize nemlendirici ya da hindistancevizi yağı uygulayın. Vitiligonuz azalana kadar her gün tekrarlayın.

BİR YORUM YAPIN 0