Kış aylarının sıcacık lezzeti bozanın faydaları

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği boza... O mayhoş tadı, alıp eskilere götüren o tarçın kokusu ve leblebi ile buluşması hemen hemen herkesi cezbeder. Boza sevdalısına bir içecekten çok daha fazlasıdır. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan bozanın faydalarını sizler için araştırdık…

Bozanın şöhreti Osmanlı Dönemine kadar uzanmaktadır. Avrupa’ya, Osmanlı aracılığı ile ulaşmış günümüzde ise Orta Asya ve Balkanlarda da sıkla tüketilen en eski Türk içeceklerinden biridir. Osmanlı Dönemi’nde gelen misafire ikram edilen içeceklerin başında gelir. Eskiden boza, kış aylarında, mahalle aralarında, gece vaktinde gezen bozacılar tarafından sırtlarında taşıdıkları bakır güğümler ile satılırdı. Şimdilerde ise kış aylarında market raflarında görmek mümkündür.

Anlatmakla bitiremediğimiz bozanın sağlık açısından da faydaları oldukça fazladır. Boza, darı irmiği, şeker ve sudan üretilen bir mayalı içecektir. İçerisinde bulundurduğu demir, fosfor, niyasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Tam bir vitamin kaynağı olan boza, sporculara enerji verir, emziren annelere süt arttırıcı özellik sağlar.

boza faydası

boza faydası

Boza grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların ardından vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur ve vücut direncini arttırır. İçerisinde ki maya sayesinde midedeki yanmaları giderir, hazmı kolaylaştırır. İçerdiği B vitamini zihinsel aktiviteleri destekler, zihni açar ve zihnin yorgunluğunu giderir. Son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde kalp ve damar hastalıkları ile kansorejen maddelerin vücutta oluşumunu engelleme üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Bozanın besin değerleri nelerdir?

Boza bünyesinde B1-B2-B3-B6-B12 vitaminleri ile Laktikasit bulundurur. Gluten içermez.Çölyak hastaları kullanabilir. Bir bardak Boza 200 cc ve 86 K/cal dır. Protein miktarı %2.4, lif oranı % 6.8, yağ oranı ise % 0.2’dir.

Bozanın faydaları nelerdir?

  • Boza sindirim sistemini düzenler;

Boza genel anlamda sindirim sistemi için faydalıdır. Hazmı kolaylaştırarak midenin aşırı yorulmasını engeller, bunun yanında içerdiği asitler sayesinde midedeki asit seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar. Aynı şekilde içerdiği asitler yardımıyla bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

  • Soğuk algınlığına iyi gelir;

Sıcak etkisi ve içerdiği vitamin, mineral ve probiyotikler ile grip ve benzeri hastalıklara karşı korumaktadır. Ayrıca öksürüğü kesici özelliği de bulunan boza, çocuklara kış mevsiminde bolca tüketmelidirler.

  • Vitamin eksikliğini giderir;

Boza içeriğinde A, B1, B2, E vitaminlerini bulundurmaktadır. Bu vitaminlerin eksikliğini yaşayan bireyler için destekleyici, iyi bir vitamin takviyesi sağlanmış olunur. Ayrıca her vitaminin de farklı insan bedeni açısından faydası bulunmaktadır.

boza anne sütü

boza anne sütü

  • Anne sütü için oldukça faydalıdır;

Boza tüketen emziren annelerde süt arttırıcı etki yapar. Aynı zamanda bozanın içeriğinde bulunan faydalı birçok madde de süte geçmiş olur ve bebek sağlığı açısından da çok olumlu etkiler sağlar. Hamilelikte ve doğum sonrasında kadınların bol miktarda boza tüketmeleri bu yüzden önemlidir. Ayrıca çocuğun sağlıklı bir kemik yapısının oluşması için gerekli vitamin ve mineralleri içermektedir. Annenin kemik sağlığının korunmasına da yardımcı olur.

  • Boza kemik sağlığını korur;

Gelişmekte olan çocukların kemik yapılarını kuvvetlendiren vitaminler açısından zengindir. Yaşlılığa bağlı olarak meydana çıkabilecek kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir;

Vücut direncini arttırmak için ideal bir içecektir boza. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler aynı zamanda kansere karşı koruma sağlar ve güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşturulmasında yardımcı olur.

  • Sakinleştirici özelliği ile stresi engeller;

Güzel tadının olmasının yanında hoş kokusu ile de ruha dinginlik kazandırır ve stresli günlerde tüketimi bireyin sakin kalmasına yardımcı olur.

boza kanser

boza kanser

  • Boza kanser ile mücadele eder;

Bozanın içerdiği vitamin ve mineraller genel anlamda bünyenin savunma sistemi için faydalıdır. Bunun yanında kanserle mücadele için savunma sisteminin gerek duyduğu besinleri sağlar. Vücudun direncini arttırdığı için kansere neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

  • Vücuda enerji verir;

Bozanın en önemli özelliğinden bir tanesi de enerji verici olmasıdır. Zengin miktarda B vitamini içerdiği için sporcular tarafından düzenli olarak tüketilmektedir. Bunun yanında hamile kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası güç kaybının yerine gelmesini sağlayabilir.

  • Cilt ve saç sağlığını korur;

Bozanın içerdiği B12 vitamini ve diğer mineraller cilt sağlığı ve saç sağlığı için faydalıdır. Özellikle kuru ciltlerin dolaylı olarak nemlenmesini sağlar ve cildi yumuşatıcı özelliği vardır. Kuru ciltlerde meydana gelen dökülmeleri engelleyebilir. Cilde sağlıklı bir görünüş katar.

  • Öksürüğe iyi gelir;

Boza çocuklarda görülen öksürük problemlerini içerisinde bulundurduğu bol miktardaki A, B, C ve E vitaminleri ile yardımcı olur. Bunun yanında boza mayalarının içerdiği farklı asitler de faydalı olmaktadır. Kış aylarında çocukların düzenli olarak boza tüketmeleri bronşların rahatlamasına, balgam çıkarmanın kolaylaşmasına neden olur, böylece solunum yollarının temizlenip, daha rahat nefes alınmasını sağlar. Bunun dışında 2-3 gün düzenli bir şekilde boza alımına devam edilirse çok şiddetli öksürükleri bile kesme özelliği vardır.

Bozanın zararları nelerdir?

Boza üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda çok nadir de rastlansa bazı yan etkilerine saptandı. Bu durum aşırı boza tüketimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Her şeyin fazlasını tüketmek sağlığa zararlı olacaktır.

Boza aşırı tüketildiği takdirde gaz, şişkinlik ve ishale sebep olur.

Günlük olarak 2-3 bardak tüketilmesinin bir sağlık sorununa neden olmayacağını düşünülüyor.

BİR YORUM YAPIN 0