Uzun süren ishalin nedenleri

Uzun süren ve geçmeyen ishal vücutta önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İşte uzun süren ishalin nedenleri...

Birçok insanın bir hastalığın belirtisi olabileceğinin farkına bile varmadığı ishal, uzun sürüyorsa önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle dört haftadan uzun süren ve günde üç ya da daha fazla yumuşak, şekilsiz dışkılamanın olduğu durumlar 'kronik ishal' olarak adlandırılıyor ve mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor. Kronik ishal ise kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

İşte uzun süren ishalin nedenleri:

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU

Karın ağrısı, şişkinlik, ishal veya kabızlık belirtileri ile kendini gösteren huzursuz bağırsak sendromunun kesin nedeni tam olarak bilinmiyor. İç organların duyarlılığında artış ve aşırı kasılma, beyin ve bağırsak ilişkisinin bozulması, hormonal ve çevresel nedenlerle ilişkili olabileceği söyleniyor.

ENFEKSİYONLAR

Parazit, viral ya da bakteriyel bir iltihap sebebiyle oluşan bu hastalık, hekime başvurulmadan tedavi edilmeye çalışılmamalıdır.

İLAÇLAR

Reçeteli ve reçetesiz ilaçların yan etkileri, bitkisel ilaçlar ve zayıflama hapları uzun süreli ishale neden olabiliyor. İlaca bağlı ishaller, ilacın kesilmesiyle düzeliyor.

KRONİK PANKREATİT

Pankreas sindirim enzimlerini ve insülin salgısını sağlayan vücudun önemli iç ve dış salgı bezidir. Pankreas enzimlerinin yetersizliği uzun süreli ishallere ve kilo kaybına neden olabilir. 

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi glutenli besinler tüketildiğinde ince bağırsakta emilim bozukluğu oluşmasına neden olan bir hastalıktır. İshal, karın ağrısı, şişkinlik, kilo alamama, demir ve vitamin eksikliklerine neden olur.

KOLON KANSERİ

Karın ağrısı, sürekli ve kanlı dışkılama bağırsakta büyüyen ve tıkanıklığa neden olan bir tümöre bağlı olabilir. Bu nedenle uzun süren ishal probleminiz varsa hafife almadan mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0