Sağlıklı bir kalp için 8 altın kural

Bulaşıcı bir hastalık türü olmamasına rağmen dünyadaki ölümlerin yüzde 30'unun kalp hastalıklarından kaynaklandığını biliyor muydunuz? Peki kalp sağlığı nasıl korunur? İşte uzmanların tavsiye ettiği sağlıklı bir kalp için 8 altın kural...

Çevresel koşullar, genetik yapı, psikolojik bozukluk, kötü beslenme ve sigara içme gibi pek çok durum kalp hastalıklarına neden olur. Uzmanlar, sağlıklı bir kalp için alınması gereken bazı önlemlerin olduğunu belirtiyor.

İşte sağlıklı bir kalp için 8 altın kural;

- Kalp hastalıklarını olumsuz etkileyen durumlardan en önemlisi kötü beslenmedir. Uzmanlar, kalp sağlığı için doymuş yağ oranı az olan besinler tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca Omega 3 yağ asitlerini içeren yiyeceklerde, kanın pıhtılaşmasını ve damarların sertleşmesini engeller. 

- Fazla kilo, vücuttaki yağ oranını artırır ve beraberinde kalp sağlığını olumsuz etkileyecek bir çok rahatsızlığa neden olur. Vücuttaki yağ oranının fazlalığı kan akışını dengesizleştirdiğinden kalp ritim bozukluğuna sebep olabilir.

- Global çağda teknoloji ile yapılan her şey vücudu hantallaştırır. Oysaki fiziksel hareketsizlik kalp-damar hastalıklarının ortaya çıkma nedenlerinden biridir. Bu durumu engellemek için uzmanlar, günde en az bir saat yürüyüş ve vücut egzersizi yapmayı tavsiye ediyor.

- Stres, öfke ve sinirlilik gibi psikolojik durumları yaşayan kişilerde kalp damar hastalıklarının oluşma riski vardır. Sorunlu ve stresli zamanları atlatmak ve sağlığı korumak için psikolojik destek alınması, kalp ve vücut sağlığını korumada yardımcı olur.

- Sigara kullanımı damar tıkanıklığına neden olduğundan kalp krizi riskini arttırır. Ayrıca pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de bu risk vardır.

- Yüksek tansiyonda, kalp-damar hastalıkları riskini artıran nedenlerden biridir. Tuz ve şeker oranını azaltılarak, yüksek tansiyonun dengede tutulması, kalp hastalıkları riskini azaltır.

- Genetik kalp rahatsızlıklarına sahip kişilerin belirli aralıklarla kalp testleri yaptırmaları tavsiye ediliyor. Böylece kalp hastalıklar ciddi boyutlara ulaşmadan önlenebilir.

BİR YORUM YAPIN 0