Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne suyu ne işe yarar? Vişne sapı çayı nasıl yapılır?

Güçlü bir toksin atma özelliğine sahip olan vişne suyu sağlıklı kilo verme yolludur. Ekşi ve tatlı arasında bir tadı olan vişne hemen hemen herkesin tüketmeyi tercih ettiği meyvedir. Belli bir dönemde bulunduğu için genellikle insanlar kurutarak, reçeli yapılarak ya da suyu çıkartılarak tüketime hazır hale getirilir. Peki Vişnenin faydaları nelerdir? Vişne sapı çayı nasıl yapılır?

Tatlıların ve içeceklerin yanı sıra içerdiği vitaminler bakımından ilaç sektöründe de kullanılan vişnenin 270 çeşidi vardır. Vişne mayhoş bir tada sahiptir. Gül ailesine ait olan vişne, kiraz meyvesi ile sürekli karıştırılır. Ancak kiraz vişneye göre daha büyük ve olgundur. Yüzeyinde benekler olan daha parlak ve kırmızıdan çok pembemsi bir rengi vardır. İlkbaharın ilk ayı ile çiçek açan vişne, Mayıs ayında meyve vermeye başlar. Bilimsel adı Prunus Cerasus olan vişne; suyu çıkartılıp ya da reçeli yapılarak da tüketilir. Temmuz ayından itibaren meyve vermeye başlayan vişnenin bir kaç çeşidi vardır. Ülkemizde Kütahya vişnesi daha çok tercih edilir. 

  • Uzmanlar vişne meyvesinin sapının da sağlığa birçok faydası olduğunu belirtiyor. 
  • Yapılan araştırmalarda düzenli tüketilen kurutulmuş vişne sapı çayı, vücudun hastalıklara karşı direncinin arttırdığı gözlemlenmiştir.
  • Vişne iltihaplanmayı azaltmada ve iltihaptan kurtulmada en etkili doğal besindir.
  • Anavatanı Anadolu ve Balkan olan vişne, A vitamini bakımından oldukça zengindir.

vişne besin değeri

vişne besin değeri

Kirazın faydaları nelerdir? Kiraz sapı ne işe yarar? Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERKirazın faydaları nelerdir? Kiraz sapı ne işe yarar? Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Güçlü bir antioksidan olan vişne vücutta biriken serbest radikalleri atar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
     
  • Böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki sıvı oranını artırarak organların işleyişini destekler. Vücut içi sıvının fazla olması sadece organların fonksiyonları için değil aynı zamanda cilt içinde oldukça gereklidir. Ciltteki kırışıklık ve yaşlanma karşıtı hücreleri sayısını azaltır.
     
  • İçerdiği yüksek A vitamini hem göz hem beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Göz içerisindeki sıvı ve vitamin oranı azalınca görme kaybına neden olan ciddi hastalıklar ortaya çıkar. Bunun için hem sıvının hm vitaminlerin yüksek olması gerekir. Ayrıca sinir hücrelerinin de vücuttaki dolaşımı için gerekli olan A vitamini beyinde oluşma ihtimali olan unutkanlık ya da beyin kanaması gibi aniden ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır.
     
  • Damar daralması ve tıkanıklığı ciddi hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. Ancak vişne damar içini temizleyerek tıkanıklığı ve damar duvarını güçlendirerek daralmasını önler. Böylece kalp hastalıklarının yaşanma olasılığı düşer.
     
  • Aç karna bir bardak tüketilen vişne suyu mide asidini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, bağırsak florasının çoğalmasını engeller, vücut enerjisini artırır ve gün içerisinde kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Aynı zamanda vişne içeriğindeki maddeler sayesinde kan yapıcı özelliği de vardır. 

vişne sapı

vişne sapı

VİŞNE SUYU VE VİŞNE SAPI ÇAYININ BİLİNMEYENLERİ..

  1. Potasyum bakımından zengin olan vişne sapından yapılan çaydan günde bir bardak tüketilmek böbrek ve mesaneyi temizler. Böylece böbreklerde yaşanma ihtimali olan hastalıklar önlemiş olur.
     
  2. Günümüzde hemen hemen herkesin şikayet ettiği vitamin ve kansızlığı gidererek, bağışıklığı güçlendirir. Bağışıklığı güçlenen kişilerin kansere yakalanma riski azalır.
     
  3. Antioksidan özelliği sayesinde idrar yoluyla, yemek borusu ve midedeki yemek atıklarının neden olduğu zararlı toksinleri vücuttan atar.
     
  4. Her gece yatmadan tüketilen bir çay bardağı vişne sapı rahat bir uyku çekmenizi sağlarken, uyku sırasında ciltte deforme olmuş hücreleri de yeniler. 
     
  5. Üst solunum yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme etkisi yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de zararlı toksinlerin balgam yoluyla kolayca atılmasını sağlar.
     
  6. Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin neden olduğu kabızlık, şişkinlik ve mide ağrıları gibi rahatsızlıkları giderir. 
     
  7. İçerdiği kalsiyum vitaminin yanı sıra mayhoş tadıyla sinir hücrelerini yatıştırarak; depresyon ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

HAZIRLANIŞI

Kurutulmuş 1 tutam vişne sapını 3 su bardağı su ile 15-20 dakika boyunca kaynatın. Rahatsızlığınıza göre günde bir, en fazla iki bardak tüketin. Aynı zamanda topuk çatlaması rahatsızlığı olan kişiler, hazırladıkları suyu bir kovaya dökerek ayaklarını 20 dakika içinde bekletmelerinde fayda var.

grup yorum aşırı tüketildiğinde ishale yol açar

grup yorum aşırı tüketildiğinde ishale yol açar

VİŞNENİN ZARAR VAR MIDIR?

İçindeki asit oranı yüksek olduğundan aşırı tüketildiğinde mide yanmasına neden olur. Bu da gaz sıkışmasına zemin hazırlar. Aynı zamanda vücuttaki asit oranını da yükseltir. Mide yanması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bunlardan en tehlikelisi ishaldir. Çünkü aşırı ishal vücudun sıvı kaybına yol açar. 

vişne besin değeri

vişne besin değeri

Pratik kıtır poğaça tarifi! Ağızda dağılan muhteşem kıtır poğaça

İLİŞKİLİ HABER

Pratik kıtır poğaça tarifi! Ağızda dağılan muhteşem kıtır poğaça

BİR YORUM YAPIN 9

Ibrahim ertuğrul 3 yıl önce

Fotoğraflarda görünenler kirazdır. Vişne fotoğrafı koysanız daha güzel olurdu. Teşekkürler.

Toplam 1 beğeni

Yasemin 3 yıl önce

Bilginiz için teşekkür ediyorum bende ne yapsam diye düşünüyordum çok yardımcı oldunuz saygılarımla

Toplam 1 beğeni

Hayriye 3 yıl önce

Yasemin abla sen misin ?

Toplam 0 Beğeni

Eren 3 yıl önce

Toksik madde atıcı...

Selda 4 yıl önce

Cok guzel ödem atiyor ben dendim

Isimsiz 4 yıl önce

Cok guzel odem atiyor denedim

Yorumların Tümünü Okuyun