Hünnap meyvesinin faydaları nelerdir? Hünnap nasıl tüketilir?

Bursa'nın köylerinden toplanan tezgahlarda yerini alan hünnap vücuttaki radikal hücreleri temizlemede oldukça etkilidir. B vitaminleri kompleksi bakımından zengin olan hünnap, kemiklerin güçlenmesini artırır. Kanı temizleyen ve karaciğeri güçlendiren hünnap hakkında sizler için merak edilenleri araştırdık. Çiğ olarak tüketildiği gibi kurutularak çayı da yapılır. Peki hünnap meyvesinin faydaları nelerdir?

Cehrigiller ailesine ait bir ağaç türünde yetişen hünnap meyvesi ilk olarak yeşil bir renkte gelişir. Sonbahar güneşinde bekleyen meyve zamanla kırmızı ve kahve rengi arası bir renge bürünür. Dış yüzeyi hafif sert olan hünnap görüntü olarak zeytine benzer. Yabani olarak bulunduğu gibi bahçelerde özel olarak da yetiştirilir. Yeşil hali ekşi bir tada sahipken rengi koyulaştıkça tadı da tatlılaşır. Çin'den tüm dünyaya yayılan bu meyve alternatif tıpta sıkça kullanılan doğal ilaçtır. Kuzey Afrika, Suriye ve Hindistan'da da bulunur. İklim koşullarına hemen ayak uyduran bir ağaca sahiptir. Ülkemizde Marmara, Batı ve Güney Anadaolu'da da yetiştirilir. İçeriğinde doğal şeker bulunan meyve kurutulup çay ile beraber tüketilir.

İçeriğinde yüzde 85 oranda C vitamini bulunduran nadir meyvelerdendir. Bu özelliği sayesinde bir avucu tüm vücudu toksinlerden arındırır. Bağışıklığı güçlendirir. 100 gramlık hünnapta yüzde 7 A vitamini, yüzde 20 B vitamini ayrıca demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum bulunuyor. Hünnapla ilgili yapılan çalışmalarda meyvenin kanserli hücrelerin oluşumunu azalttığı biliniyor. Zengin bir içeriğe sahip olan hünnap meyvesi doğal bir sakinleştirici özelliği vardır. Ayrıca alternatif tıp uzmanlarının önerilerine göre Hünnap kandaki iltihabı temizliyor. Karaciğer ve kalbin daha fonksiyonlu çalışmasını destekliyor

İğdenin faydaları nelerdir? İğde hangi hastalıklara iyi gelir? İğde nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERİğdenin faydaları nelerdir? İğde hangi hastalıklara iyi gelir? İğde nasıl tüketilir?

hünnap çayı virüsleri temizler

hünnap çayı virüsleri temizler

HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanılan boğaz enfeksiyonlarına iyi gelen öksürük krizlerini kesmede birebir fayda sağlayan besinlerden biridir. İçerdiği pektin maddesi boğazlardaki tüm balgamı sökerek atmanıza yardımcı olur. Astım ve solunum hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
     
  • Hemen hemen herkesin bazı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden dolayı yaşadığı kabızlık rahatsızlığına iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsaklardaki zararlı bakterilerin oranını azaltır. Uzun süre de tok tutarak kilo vermenize bile yardımcı olur. Ayrıca kilo verirken enerji kaybı yaşamanızı önler. 
     
  • Güçlü antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri toksinlerden arındırır. Böylece cilt problemlerine yakalanma riskini azaltır. Bağışıklığı güçlendirerek riskli hastalıklara yakalanmayı engeller. Uzmanlar özellikle bu meyvenin sonbahar aylarında düzenli tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. 
     
  • Günde bir avuç tüketildiğinde bağışıklık sisteminizi hızlı bir şekilde güçlendirir. Kemik ve kas kaybını önler. Çiğ olarak tüketilen bu meyve tükürükteki zararlı salınımların oranını azaltarak ağız ve diş sağlığını da korur.
     
  • Potasyum vücuttaki hücrelerin daha sağlıklı işlemesini sağlar. Bu yüzden vücudun günlük ihtiyaç duyduğu minerallerin başında gelir. Hünnap bu bakımından zengin bir meyvedir. Bir fincana yakın tüketildiğinde vücudun potasyum ihtiyacının yüzde 70'ini karşılar.
     
  • Yapılan araştırmalara göre hünnap içerdiği maddeler sayesinde sinir sisteminin yapısını korur. Bu yüzden kişinin çabuk sinirlenmesini ya da stres gibi ruhsal durumlar yaşamasının önüne geçmesini destekler. Güçlü bir antidepresan ilaç görevi görür. 

Hünnap yiyerek kilo verme yöntemi! Hünnap nedir, çayı zayıflatır mı? Hünnap sirkesinin faydalarıİLİŞKİLİ HABERHünnap yiyerek kilo verme yöntemi! Hünnap nedir, çayı zayıflatır mı? Hünnap sirkesinin faydaları

hünnap faydaları

hünnap faydaları

HÜNNABIN ZARARI VAR MIDIR?

Tam olarak zararının ne olduğu bilinmez ancak uzmanlar her besinde olduğu gibi hünnabın da tüketiminde aşırıya kaçılmaması öneriliyor. Bunun yanı sıra kronik hastalar ve hamileler tüketmeden önce uzmanlarına danışmalı. Hünnap faydalı bir meyvedir. Bu yüzden faydalarını elde etmek için yeterli porsiyonda tüketilmesi gerekir. Birçok alternatif tıp uzmanı hünnabın gün içinde bir avuç tüketilmesinin yeterli olacağını belirtiyor.

KAÇ ÇEŞİT HÜNNAP VARDIR?

Yapılan araştırmalarda 10'un üzerinde hünnap çeşidi bulunmaktadır. Li Hünnap en fazla tercih edilen çeşididir. Mayıs ayında taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Jin ise hünnap meyvesinin en kusursuz yüzeyine sahiptir. Kurduktan sonra toplanarak tüketilir. Çin'de yetişen çeşitleri ise Globe ve Honey Jar'dır. Bunlar Çin'in kültür meyvesidir. Dünay'da en çok yetiştirilen hünnap çeşidi ise Lang'tır. Lang, şekil olarak armuta benzer kuru halde yenir. İçinde en fazla şekere sahip olan çeşit ise Sugar Cane'dir. 

Hünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur? Saksıda hünnap bitkisi nasıl yetişir?İLİŞKİLİ HABERHünnap tohumu çimlendirmesi nasıl olur? Saksıda hünnap bitkisi nasıl yetişir?

hünnap besin değeri

hünnap besin değeri

Dr. Mehmet Öz yağları cayır cayır yakan üçlüyü önerdi! Greyfurt, sirke ve balı aynı anda...

İLİŞKİLİ HABER

Dr. Mehmet Öz yağları cayır cayır yakan üçlüyü önerdi! Greyfurt, sirke ve balı aynı anda...

BİR YORUM YAPIN 16

vay be arkadaş 3 yıl önce

bahceye birtane dikdim bakalım bi büyüsün çoğaltıcağız tüm komşularıda hem meyvasını hemde fidesini veririz inşeAllah..ilkkez incir dikmişdim çok güzel oldu konu komşulara bir incirden 50-60 kişiye fidesini dağıttım şimdi herkes meyvsını yior

Toplam 8 beğeni

Resimdeki hünnap 4 yıl önce

Küçük olduğu için İğde ile karıştırılıyor ama, resimdeki hünnaptır.

Toplam 10 beğeni

MÜMİN 4 yıl önce

Küçük elma tadında hoş lezzetli hafif bir yiyecek.

Toplam 11 beğeni

Adem 4 yıl önce

Hamilelikte yenir mi ? Bi sıkıntı olur mu anneye ve bebeğe ?

Toplam 4 beğeni

aybüke 3 yıl önce

hayır olmaz annem yedi 5 ay sonrasında da doğum yaptı kardeşim şuan 2 yaşında annem de iyi kardeşimde maşallah ikiside turp gibi sağlıklı adem abi

Toplam 1 Beğeni

Zeynep 4 yıl önce

Meyvedir neticede içindeki vitaminlerden ne zarar gelir ki..

Toplam 3 Beğeni

Mustafa 4 yıl önce

İğdeyede benziyo zeytinede benziyor. Hafif tatlımsı

Toplam 6 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun