Sağlık Bakanı Koca'dan grip aşısı uyarısı! Grip aşısı hangi aylarda yapılmalı?

Son bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten kaynaklı ölüm oranlarında ciddi bir artış yaşanmaya devam ediyor. Bununla beraber ise bu aylarda grip ve zatürre riski de artı. Sağlık Bakanlığı bunun önüne geçmek için bir an önce vatandaşların zatürre ya da grip aşısı olmalarını öneriyor. Peki Grip aşısı hangi aylarda yapılmalı? Merak edilenler haberin detayında:

Sonbahar aylarında yüksek oranlarda görülen grip diğer yıllara oranla bu yıl daha da endişelendirmeye başladı. Yaklaşık 9 aydır yüksek oranda ölümlere neden olan koronavirüse dair herhangi kesin bir tedavi bulunmaması üzerinde artan grip ve zatürre vakaları korkutmaya başladı. Ancak Sağlık Bakanlığı vatandaşlara bir an önce grip aşırı olmaları gerektiğini belirten bir açıklamada bulundu. Vücudun diğer virüslere dair direnci hastalıkların daha hızlı atlatılacağını açıklayan bakanlık, henüz öyle bir vakanın olmadığını ancak hem koroavirüs hem de grip virüsünün aynı anda bulaştığı kişide hastalığın seyrinin daha şiddetli olabileceğini hatırlattı. Rusya'da koronavirüs üzerine daha yeni deneme çalışmalarının başlatıldığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca özellikle kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzeri ve 6 aylık -18 yaş arası kişilerin grip aşısı olmalarını söyledi. 

sağlık bakanı fahrettin kocadan grip aşısı

sağlık bakanı fahrettin kocadan grip aşısı

Gripten korunmanın en kolay yollarından biri olan grip aşısı, virüslere karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudun hasta olmasını engeller. Mevsimsel geçiş sırasında vücutta ani değişen ısı ve sıvı oranları bağışıklığı etkileyerek hastalıklara davetiye çıkarır. Bu durumu önlemek için uzmanlar grip aşısını önerir. Çünkü grip virüsü sanıldığı kadar masum değildir. Bazı bağışıklıkları zayıf kişilerde aylarda vücudun tüm hücrelerinin hasar almasına bile neden olabilir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün paylaştığı bir veride 65 yaş ve üstü kişilerin ülkelere göre grip aşısı olma oranları;

Güney Kore: 84%
Meksika: 82%
Avustralya: 73%
Brezilya: 71%
İngiltere: 70%
ABD: 69%
Kanada: 59%
İsrail: 59%
İtalya: 52%
İspanya:% 51
Japonya: 51%
Norveç: 38%
Almanya: 34%
Macaristan: 19 
Polonya: 9 %
Çin: 7 %
Türkiye: 7 %

grip aşısı

grip aşısı

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kusma akabinde baş ağrısı

- Kaslar ve kemiklerde halsizlik

- Boğaz ağrısı ve seyrinde şiddetli öksürükler

- Burun akıntısı, ateşlenme

GRiP AŞISI KİMLERE ÖNERİLİR?

- Kronik hastalıkları olanlara

- Obezite hastalarına

- Yaşlı ve çocuklara

- Toplu alanda çalışanlara ve sağlık personellerine önerilir.

grip aşısı

grip aşısı

Grip virüsü ciddi boyutlara ulaştığında beyin dokularına zarar vererek kişin yaşam kalitesini ve vücut sağlığını olumsuz etkiler. Ancak grip aşısı kişinin bu kadar ciddi boyutta bu hastalığı yaşamadan atlatmasını destekler. Uzmanlar grip aşısının tamamen gribi engellemediği ama ciddi boyutlara ulaşmadan geçmesini sağladığını vurgular. Özellikle uzmanlar vücuda Mart aylarında yerleşen ve zamanla gelişen bu virüsü engellemek için Ekim ve Kasım ayında aşının olunmasını gerektiğini belirtiyor. Ayrıca mevsim geçişlerinin en sık olduğu zamanlardan bir diğeri ise Nisan Mayıs aylarıdır. Bu uzmana başvurarak aşı yapılmalıdır.

GRİP AŞISI YAPILMAMASI GEREKEN KİŞİLER;

- 6 aylıktan küçük bebeklere

- Yumurtaya alerjisi olan kişilere

- Aşılara alerjisi olanlara

- Vücudu ve bağışıklığı hassas olanlara

- Grip olmuş kişilere de aşı yapılmaz

NOT: Aşı grip olmadan önce yapılmalıdır. Aynı zamanda grip aşısı nadiren de olsa alerjik reaksiyon verebilir ancak ciddi bir yan etkisi yoktur. 

KORONAVİRÜS VE GRİP ARASINDAKİ FARK!

BİR YORUM YAPIN 0