Kaz etinin faydaları nelerdir? Kaz yağı ne işe yarar ve faydası var mıdır?

Yüksek proteine sahip kaz, etinin ve yağının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. B12 eksikliğinden günlük protein ihtiyacına kadar karşılayan kaz eti, yaşlanmayı geciktirir. Saç dökülmesi içinde olmazsa olmaz besinlerin arasında yer alır. Yağı çıkartılıp eklem ağrılarında kullanılır. Peki Kaz etinin faydaları nelerdir? Kaz yağı ne işe yarar ve faydası var mıdır?

Ördek ailesine ait olan kaz, ördeğe oranla daha iridir. Erkek ve dişisi de aynı büyüklük ve genişliktedir. Ördek ailesine ait olmasına rağmen onlar gibi beslenmezler. Doğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Soğuk havaları seven bu hayvanların etini de lezzetli yapan iklim koşullarına göre vücutlarında biriktirdikleri faydalı yağdır. Otla beslenen kazlardan bazıları yumuşak böcek, solucan gibi hayvanları da tüketir. Gagaları oldukça güçlüdür. Bu da düşmanlarına karşı kullandıkları ilk silahtır. İkincisi ise kanatlarıdır. Sinirli anlarında boyunlarındaki tüyler kabartır ve korna sesine benzer sesler çıkartır. Genellikle göl kenarlarında yuva yaparak burada yumurtlayan kazlar, iki ay sonra yavruları yumurtadan çıkar. Yüksek oranda protein içerdiklerinden 50 gramı bile vücudu güçlendirir. Yağ oranı fazladır. Ancak yağı oldukça faydalıdır. Yörede pişirildiğinde ek yağ kullanılmaz. Kaz etinin lezzeti kendi yağında pişmesindedir. Vücudun ihtiyacı olan A vitaminini tek başına karşılayan güçlü bir ettir.

kaz etinin faydaları

kaz etinin faydaları

KAZ ETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Vücudun deforme olmuş hücrelerini iyileştirir. Yeni hücre dokularını artırarak genç hücre sayısını çoğaltır. Ayrıca içerdiği protein vücuttaki oksijen miktarını dengeler.

- Doymamış yağ bakımından zengin olan kaz eti kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen düzeye gelen kolesterol damar ve kalp hastalıklarının yaşanmasını önler.

- İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir. 

- Vücut içi organların performansı için B vitamini kompleksine ihtiyaç vardır. Kaz eti B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. 

- Kalsiyum deposu olduğundan kemik ve diş sağlığını güçlendirir. 

kaz yağının faydaları

kaz yağının faydaları

KAZ YAĞI NE İŞE YARAR VE FAYDASI VAR MIDIR?

Kazların etek ve boyun kısımlarında bulunur. İçeriğinde A, D, E ve K vitaminleri vardır. Aynı zamanda esansiyel yağ asitleri bakımından da oldukça zengindir. Bu yağ asidi vücuttaki vitamin değerlerini hem korur hem de sayılarını artırır. Doymuş yağ oranı az olan kaz yağı bu yüzden birçok faydası vardır. Kars yöresinde sıklıkla tüketilen bu hayvanın yağlarından yararlanmak için kar sonrası tüketilir. Bunun nedeni ise kar sırasında yağ oranlarının artar ve böylece daha lezzetli olur. 

- Bağışıklığı güçlendiren esansiyel madde sayesinde kış aylarında tüketilerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

- Doymamış yağ asidi içermediğinden kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.

kaz eti ne işe yarar

kaz eti ne işe yarar

- Büyümeyi olumlu etkileyen kaz yağını uzmanlara hamile kadınların ve çocukların tüketmesini öneriyor. kemik gelişimine katkı sağlayarak ileri yaşlarda yaşanan kemik sorunlarının yanı sıra yaşanan kemik kırılması ya da incinmesi sırasında tedaviyi hızlandırır. 

- Tam bir enerji kaynağı olan kaz yağı stres ve depresyon gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını azaltır. Bunun yanı sıra kalori bakımından az olduğundan diyetisyenlerin önerdiği yağlar arasında yer alır. 

- Solunum yolu hastalıkları sırasında ayak tabanına ince bir tabaka halinde kaz yağı sürüldüğünde hem yaşanan öksürüğü hem de hastalığın şiddetini azaltır. Bu yöntem eski çağlarda sıklıkla kullanılırmış.

kaz eti nasıl yapılır

kaz eti nasıl yapılır

- Topuk çatlağı ya da soğuktan dolayı çatlayan vücut bölgelerine sürüldüğünde buradaki cilt tabakasını yeniler. Ölü hücrelerin yok olmasını sağlar. 

- Antioksidan bakımından güçlü olan soğan ile kaz yağı karıştırılıp hazırlanan kürü boğaz ve göğüs kısmına sürünüz. Üzerine de ısıttığınız bir havluyu seriniz. Bu yöntem göğüsteki tüm iltihabı balgam olarak vücuttan atmanıza yardımcı olacaktır. 

- Bu yağı tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yüksek ısıda ay çiçek yağı gibi yanmaz sağlığa oldukça fayda sağlar. 

- Uzmanlar günlük bu yağı erkeklerin 100 gram kadınların ise 76 gram tüketmelerini öneriyor. 

KAZ ETİNİN BESİN DEĞERİ

KAZ ETİNİN BESİN DEĞERİ

Koronavirüsü atlatamayan hastalar dikkat! Uzamış Kovid-19 hastalarını neler bekliyor?

İLİŞKİLİ HABER

Koronavirüsü atlatamayan hastalar dikkat! Uzamış Kovid-19 hastalarını neler bekliyor?

BİR YORUM YAPIN 1

FATİH 5 yıl önce

Günde 100 gram yağ yenir mi?

Toplam 3 beğeni