Fibroadenom nedir ve belirtileri nelerdir? Fibroadenom kimlerde görülür?

15-35 yaşları arasında genellikle kadınlara görülen fibroadenomun ne olduğunu biliyor musunuz? Fibroadenom hakkında bilinmeyen her şeyi sizler için araştırdık. Fibroadenom kanser yapar mı? Kötü huylu bir tümör mü? Haberin detayında fibroadenom hastalığına dair her şeyi bulabilirsiniz.

Hamilelik, emzirme ve hormonal tedaviler sırasında gelişen fibroadenom hastalığı memede görülen bir kanser çeşididir. Bu dönemlerde meydana gelmesinin nedeni ise östrojen hormonunun seviyesinin değişmesinden kaynaklanıyor. Hormonların sürekli değiştiği dönemlerde meme de çıkan bu tümör iyi huylu bir kanserdir. Ancak zamanında müdahale edilmesi gerekir.

Yaş aralığına göre büyümesi de değişir. Küçük yaşlarda daha çok dikkat çeken bu tümör ileri yaşlarda gözle görülmez bu yüzden uzmanlar her kadının mamogrofi( göğüs ultrasyonu) çekmesi gerektiği söyler. Yüzde 2 ihtimale bağlı erkeklerde görülür. Halk arasında doğum kontrol haplarının bu kitleye neden olabileceği söylenir ancak uzmanlar bu bilginin yanlış olduğunu vurguluyor. 

FİBROADENOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Adet dönemlerinde artan hassasiyet ve ağrılar

- Memede kitle hissedilmesi

- Erkeklerde bu gözle görülür

- Sert ve ağrısız meme büyümesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

Fibroadenom meme kanseri riskine neden olmaz ancak bazı kimselerde nadiren de olsa kanser teşhisine neden olabildiğinden uzmanlar sürekli kontrollerin önemli olduğunu belirtiyor.

FİBROADENOM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mamografi ile kitlenin büyümesi takip edilir. Kitle de büyüme fark edildiğinde bu cerrahi bir operasyonla alınır. Ancak büyüme olmadığında sürekli kontrol edilir. Memede şekil bozukluğuna neden olacağından büyümesi bu noktada önemlidir. Bu yüzden büyüme göstermedikçe uzmanlar hastayı operasyona almazlar. Radyofrekans ablasyon (yakarak),ve kriyoterapi (dondurarak) gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Aynı zamanda uzmanlar kişinin sağlıklı beslenmesini önerir. Aksi hale tümörü etkileyebilecek besinler tüketilmemelidir. 

FİBRODENOMU ÖNLEYEN BESİNLER

Aslan yelesi mantarı, ceviz, zerdeçal, nar, brokoli ve yeşil çay gibi besinler yüksek oranda antioksidan barındırdıklarından vücutta oluşma ihtimali olan iyi ya da kötü huylu tüm tümörleri engelleyerek vücudu kansere karşı korur. 

FİBROADENOM ZARARLARI NELERDİR?

Büyük bir kitle haline oluşan fibroadenom zamanında müdahale edilmediğinde düzensiz bir şekilde artış gösterebilir. Vücuttaki bu lezyonlara sağlık sistemini kötü etkiler. Özellikle kadınların hassas oldukları dönemlerde ağrıları artırabilir. Erken cerrahi müdahale gerçekleşmediğinde kanser teşhisi konulur. Aynı zamanda gün geçtikçe büyüdüğünden meme de şekil bozukluğuna neden olabilir.

BİR YORUM YAPIN 0