Kalp hastalığının belirtileri neledir? Kalp hastaları nasıl beslenmelidir?

Vücudun sağlıklı bir işleyişi için kalp sağlığı oldukça önemlidir. Damarların tıkanması kan seviyesindeki dengesizlik gibi birçok faktör kalp sağlığını olumsuz etkiler. Bunun en temel etkeni ise sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Ramazan aylarında özellikle kalp hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Peki kalp hastalığının belirtileri nelerdir? Kalp hastaları nasıl beslenmelidir? Hangi besinler kalp dostudur? Haberin detayında tüm bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Vücuttaki kan akışını sağlayan ve diğer tüm organlarında onun sağlığına bağlı olan kalbin sağlığını olumlu destekleyecek bazı besinlere ihtiyaç duyar. Tamamen kas ve damarlardan oluşan bu organ belli bir ritim ile vücuttaki kanı pompalar. Hayati önem taşıyan kalp en hassas organlardan biridir. Psikolojik ve fiziyolojik hasar aldığında tedavisi zor olan bu besinin sağlığını korumak önemlidir. Kanda ya da damarlarda yaşanan her hangi bir sorun da kalbin olumsuz çalışmasını destekler. Kalp ritim bozukluğu, panik atak, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi rahatsızlıklar insanın ölümüne neden olabilir. Bu gibi durumları önlemek için düzenli bir şekilde bazı besinler tüketilmelidir.

KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Sürekli ağrıyan göğüs

- Sol kolda uyuşma

- Sıklıkla yaşanan nefes darlığı 

- Damar tıkanıklığına bağlı gelişen uyuşukluk, titreme ve soğuma

- Kalp ritminde bozukluk

- Kan pompalamasına bağlı gelişen baş ağrısı

Şikayetler yarım saatten fazla sürdüğünde kalp krizi geçirme ihtimali mevcuttur. Bu yüzden belirtiler gösterir göstermez bir uzmana başvurulmalıdır. 

Kalp sağlığına iyi gelen besinler

Kalp sağlığına iyi gelen besinler

PEKİ KALP DOSTU BESİNLER NELERDİR?

DOMATES

Yüksek miktarda içerdiği antioksidan sayesinde damarlarda plak oluşumunu önleyerek tıkanıklığı ve ona bağlı gelişen hastalıkları engeller. Uzmanlar günde iki domates tüketilmesinin kalp sağlığını olumlu etkilediğini vurguluyor. 

Domates

Domates

YEŞİL ÇAY

Polifenoller maddesi bakımından zengin olan yeşil çay vücuttaki tüm toksinleri temizler. Siyah çaya oranla gün içerisinde kalp hastalığı riski olanların düzenli bir şekilde yeşil çay ya da ona benzer papatya, adaçayı gibi çaylar tüketilmelidir. 

Yeşil Çay

Yeşil Çay

SOYA 

İçerdiği B1, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve potasyum sayesinde kalp hastalıklarına yol açabilecek durumları önler. Yapılan bazı araştırmalarda günde 25 gram soya tüketerek yaşanma ihtimali olan tüm hastalıkların riskini azaltır.

Soya

Soya

SARIMSAK 

Damar içindeki pıhtılaşmayı engelleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşumunu azaltır. Uzmanlar her gün düzenli bir şekilde bir diş çiğ sarımsak tüketerek sadece kalp değil tüm vücut sağlığının korunduğunu belirtiyor.

Sarımsak

Sarımsak

PANCAR

İşlem görmüş şeker insan sağlığını özellikle kalp sağlığını olumsuz etkiler. Ancak düşük kaloriye sahip doğal şeker olan pancar hem vücudun şeker ihtiyacını giderir hem de kalp sağlığını korur. Pancar potasyum ve folik asit bakımdan da güçlü bir sebzedir. 

Pancar

Pancar

BALIK YAĞI

Omega - 3 yağ asidi bakımından zengin olan balık yağı, güçlü antioksidanlardan biridir. Bu özelliği sayesinde damar içi tıkanmayı önleyerek kalp sağlığını olumlu etkileyen besinlerden biridir. 

Balık yağı

Balık yağı

CEVİZ

Balık yağı gibi omega - 3 yağ asidi içeren bu besinde günde dört tane tüketildiğinde kalbin ihtiyacı olan maddeleri sağlar. Bunların yanı sıra E vitamini ve magnezyum bakımından da zengin bir besindir.

Ceviz

Ceviz

BİR YORUM YAPIN 0