Biber dolmasının faydaları nelerdir? Zeytinyağlı biber dolması ne işe yarar?

Türk mutfağında dolması yapıldığı için biber dolması olarak adlandırılan biber Orta ve Güney Amerika'ya özgü capsicum annuum adı ile bilinir. Peki biber dolmasının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Demir maddesi içeren dolma biber özellikle kansızlık çekenler için inanılmaz fayda sağlar. Sizler için lezzetli olan doma biberinin insan sağlığına olan faydalarını araştırdık.

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan dolmalık biber, sarı, yeşil ve kırmızı gibi renkleri vardır. Özellikle kırmızı olanı güçlü bir antioksidan olan dolma biber, normal bibere göre daha topludur. İçerisinde tohumları bulunan bir top bulunur. Tamamen olgunlaşmamış olanları daha tatlı bir tada sahipken olgunlaştıkça acılığı artar. Düşük kalori içeren biber dolması, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Amerika'da sos yapımda kullanılan biber çeşidi özellikle yemekleri renklendirme de kullanılır. Ülkemizde kurutulup kışlık olarak kaldırılır.Turşusu ve yemeklik dolma yapılır. Garnitüründe kullanılan dolma biber Türk mutfağında özellikle Gaziantep'in en meşhur yemeklerinin ham maddesidir. Çiğ olarak da tüketilebilir. Toz hale getirilerek baharat olarak da kullanılabilir.

zeytinyağlı biber dolması

zeytinyağlı biber dolması

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI NE İŞE ARAR?

Ramazan ayında uzmanlar iftar ve sahurlarda daha hafif gıdaların tüketilmesi gerektiğini önerir. Zeytinyağlı biber dolmasında bunlardan biridir. Ramazan boyunca en az bir kaç defa sofranızda olması gereken bu lezzet vücudun enerji depolaması için etkilidir. Zeytin yağındaki omega-3 yağ asidi, pirinçteki lif kaynağı ve biberde bulunan demir maddesi tek seferde vücudun ihtiyacı olanları karşılar. Ancak bu tarz yemeklerde kesinlikle ekmek tüketilmemeli ekmeğin sağlayacağı faydayı pirinç yeteri kadar karşılar. Ayrıca zeytinyağlı biber dolması tüketilmeden önce mutlaka mide hurma ya da zeytin daha sonra su ve çorba ile rahatlatılmalı. Aksi halde gün boyu tembelleşen mide sağlıklı olan bu besini yeterince öğütmez bu da şişliğe yol açar. 

kırmızı dolma biber çok güçlü c vitamini içerir

kırmızı dolma biber çok güçlü c vitamini içerir

KIRMIZI BİBER OLMASININ FAYDASI NEDİR?

Diğer biber çeşitlerine oranla daha fazla antioksidan içerir. Biber dolması çeşitlerinden biri olmasına rağmen kırmızı biber dolması likopen madde sayesinde kırmızı renk alır. C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biberin diğer biberler gibi tüketilmesini uzmanlar çok önermez. Taze halde daha fazla fayda sağlar. Kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Ayrıca bağışıklık sistemindeki antikorların gücünü artırır. 

dolmalık biber

dolmalık biber

DOLMA BİBERİN FAYDALARI NELERDİR? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? 

- İçerdiği C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. 

- B vitamini kompleksi bakımından zengin olan biber dolması, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Demir eksikliğine iyi gelen biber dolması, anemi hastalığını önler. 

dolmalık biberin faydaları

dolmalık biberin faydaları

- Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi ve hamile olan kadının hormonlarını düzenlemesi için folat maddesine ihtiyaç duyulur. Biber dolması folat maddesini karşılamada etkili bir besindir.

- Mide asidini dengeleyerek reflü ve ülser gibi hastalıkların yaşanmasını engeller. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır. 

- Kemik gelişimi için K1 vitamini oldukça etkilidir. Ayrıca K1 vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böylece kan basıncını dengeler.

dolmalık biberin sindirime faydaları

dolmalık biberin sindirime faydaları

- Sinirlerin güçlenmesi gün içerisinde kişinin yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçer. Biber dolması bu hastalıkları önlemede etkilidir. İçerdiği E vitamini sayesinde hem vücudun enerjisini artırır hem de hücrelerin yenilenmesini destekler. Böylece cilt içinde oldukça fayda sağlar.

- Göz sağlığı için gerekli olan beta karoten göz korneasının incelmesinin önüne geçer. Günlük vücudun ihtiyacı olan beta karoten maddesini karşılamada en sağlıklı besin dolma biberdir.

Streç film sararak nasıl zayıflanır? Evde kolay göbek eritme

İLİŞKİLİ HABER

Streç film sararak nasıl zayıflanır? Evde kolay göbek eritme
Kaba motor becerileri etkinlikleri! Çocuğun kaba motor becerileri nasıl geliştirilir?

İLİŞKİLİ HABER

Kaba motor becerileri etkinlikleri! Çocuğun kaba motor becerileri nasıl geliştirilir?

BİR YORUM YAPIN 0