Pıhtı atması neden olur? Pıhtı atmasının belirtileri nelerdir? Pıhtı atması tedavisi var mıdır?

Görme ve konuşma bozukluğuna neden olan pıhtı atması ciddi sağlık sorunlarının başında gelir. Vücutta çeşitli orluklara neden olan bu pıhtı atmasına dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Hem bir hastalık hem de bir hastalığın habercisi olan bu durum gecikmeden bir uzmana danışmakta fayda var. Haberin detayında pıhtı atması hakkında her şeyi bulabilirsiniz. Peki pıhtı atması neden olur? m

Beyindeki damarların tıkanması sonucu yeteri miktarda kan akışının sağlanamaması ve belirli bir yerde kanın toplanması ile ortaya çıkan kan toplanmasına pıhtı atması denir. Vücudun işlevselliğini bozan bu durum ciddi rahatsızlıklara neden olur. Zor bir tedavisi olan pıhtı atması, zamanında teşhis edilmediğinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Pıhtı atması, tıkanan damarlara göre değişir. Kalp damarları tıkandığında kalp hastalıklarına, ana damarlar tıkandığında kol ve bacaklarda morluklara, tıkanan diğer damarlarda ise vücut hareketlerinde bozukluğa sebebiyet verir. Yüksek tansiyon ve diyabet bu hastalığı tetikleyen iki önemli hastalıktır. Damar yapısını bozan hastalıklar belirtilerin de yavaş ilerlemesine neden olur. Yüksek tansiyonla beyne aniden giden kan pıhtının beyne yerleşerek ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden bu iki hastalığa sahip olan kişilerin uzman kontrolünde sürekli damar yollarına ve pıhtı ihtimali olup olmadığını kontrol etmeli.

Kılcal damar çatlaması neden olur? Kılcal damar çatlamasına iyi gelen doğal yöntemler İLİŞKİLİ HABERKılcal damar çatlaması neden olur? Kılcal damar çatlamasına iyi gelen doğal yöntemler

pıhtı atması neden olur

pıhtı atması neden olur

PIHTI ATMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Vücudun belirli bölgelerinde felç
  • Motor bozuklukları
  • Görme kaybı
  • Bilinç eksikliği 
  • Bacak ve kollarda morluklar
  • Sürekli baş dönmesi ve ağrıması
  • Göğüs sıkışması
  • Kalp ritim bozukluğu
  • Ani bayılma

Tanısı zor konulan hastalığın belirtileri durumunda bir uzmana başvurmakta fayda var. Pıhtı atması erken fark edildiğinde hemen müdahale edilebilir. Müdahale ile beyin dokuları zarar görmeden pıhtı çıkartılır. Belirtiler bazen beyin kanaması ile karıştırılır. Ancak bu durum kötü gibi görülse de erken müdahale için önemli rol oynuyor. Fizik tedavi pıhtı atmada en önemli uygulamadır. Hareket halinde olan vücut pıhtının kan akışı ile giderilmesini sağlayabilir. 

pıhtı atması belirtileri

pıhtı atması belirtileri

PIHTI ATMASINI ÖNLEYECEK DURUMLAR

- Düzenli spor

- Saat başı oturuş pozisyonunu değiştirme

- Günlük ihtiyaç olan suyu gerekli miktarda karşılama

- Özellikle kol ve bacak egzersizlerini artırma

Damar tıkanıklığı neden olur? Kaç çeşit damar tıkanıklığı vardır?İLİŞKİLİ HABERDamar tıkanıklığı neden olur? Kaç çeşit damar tıkanıklığı vardır?

PIHTI ATMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtilerden sonra uzman doktor pıhtının kalıcı hasta neden olmaması için cerrahi operasyona girişir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bu hastalığa müdahale etmek her ne kadar kolaysa bir o kadar da kayıp yaşanması zorlaşır. Pıhtı beyin damarında ise bu operasyon daha hızlı yapılır. Aksi halde kalıcı hasarlara örneğin felç ya da motor mekanizmasının işlevinde dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkarabilir. Uzmanlar aile öyküsünde bu hastalığı olan kişilerin bol bol antioksidan bakımından zengin olan besinler tüketmesini öneriyor. Ayrıca uzun süreli oturma, uzanma ya da durma pozisyonunun sık sık değiştirilmesinin gerektiğini belirtiyor. 

Hayıt tohumunun faydaları nelerdir? Hayıt tohumu ve bal karışımı yerseniz..

İLİŞKİLİ HABER

Hayıt tohumunun faydaları nelerdir? Hayıt tohumu ve bal karışımı yerseniz..

BİR YORUM YAPIN 0