Dizanteri hastalığı nedir? Dizanterinin belirtileri nelerdir? Dizanterinin tedavisi var mıdır?

En yaygın bulaşıcı hastalıklarından biri olan dizanteri, özellikle çocuklarda çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Her yaştan kişide görülen dizanteri bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çeşitleri olan dizanteri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki dizanteri hastalığı nedir? Dizanterinin belirtileri nelerdir? Dizanterinin tedavisi var mıdır? Tüm bu soruların yanıtları haberin detayında...

Kirli su ve iyi yıkanmamış besinlerde bulunan virüsün yol açtığı sindirim rahatsızlığına dizanteri denir. Kalın bağırsakta meydana gelen deformasyon nedeniyle kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen belirtilerle ortaya çıkar. Çocuk ve bebeklerde görüldüğünde erken müdahale edilmeli aksi halde ölümcül sonuçlara yol açar. Halk arasında dizanteriye kanlı ishalde denir. Kişiden kişiye toplum ortamlarda kolayca bulaşabilir. Önce bağışıklığı sonra sindirim sistemini olumsuz etkiler. Aniden vücudun sıvı kaybına neden olur. Virüs, bakteri ya da amipler kan yoluyla tüm vücuda kolayca yayılır. Bağışıklığı zayıflattığı ve vücudu savunmasız bırakarak ya ani ateşlenmeye ya da ani üşümelere, titremelere yol açar. Genelikle yaz ayları hastalıkları arasında yer alsa da kışları da yüksek oranda görülür. Kişide meydana geldiğinde 24 saat içerisinde yüzden fazla dışkılamaya yol açarak vücuttaki tüm vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşmeden atılmasını sağlar. 

dizanteri nedir

dizanteri nedir

KAÇ ÇEŞİT DİZANTERİ VARDIR?

AMİPLİ DİZANTERİ

Tek hücreli amiplerin kalın bağırsağa yerleşmesiyle oluşur. Bu parazit çoğalarak tüm bağırsaklara dağılır. Uzun süre canlı kalır. Ağız yoluyla bulaşan amipler, sulu ve kanlı bir dışkılamaya neden olur. Tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilir. Amipler kana karışarak karaciğer ve akciğerinde fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu amipe yakalanmamak için;

- Tüketilen suyun kaynatılarak süzülüp içilmesi

- Meyve ve sebzelerin sirkeli suda bekletilip ılık suyla yıkanmalı

- Toplu alanlardan sonra ellerin iyice yıkanması ve kıyafetlerin değiştirilmesi

- Sebzelerin tam pişirilerek tüketilmesi gerekir. 

BASİLLİ DİZANTERİ

Bakterilerin neden olduğu dizanteri türüdür. Çok şiddetli karın ağrısına neden olur. Yüksek ateş, sık tuvalet ve aşırı halsizlik belirtileri arasında ilk üçte yer alır. Bu hastaların temas ettiği her yer dezenfekte edilmelidir. Bakteri hızla çoğalabilir. Antibiyotik kullanımı bu hastalıkta oldukça önemlidir. Hijyen ilk şarttır. Amipli deki kurallar bu tür içinde geçerlidir. 

dizanteri belirtileri

dizanteri belirtileri

DİZANTERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Aniden yükselen ateş ya da titreme

- Dışkı ve idrar da kan 

- İştahsızlık 

- Cilt renginde sararma

- Şiddetli karın ağrısı, bulantı kusma

- Yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.

DİZANTERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

İlaç tedavisiyle tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Erken tedavi oldukça önemlidir. Tedavi boyunca gerekli hijyenik koşullar sağlanmalıdır. Hastalıklı kişiler belli bir süre asosyal yaşanmasında fayda var. Aşırı su kaybedildiğinden hastanın aşırı su tüketmesi ayrıca antioksidan içeren besinler tüketmesinde sağlanır. Lif oranı yüksek besinlerde önerilen beslenme koşulları arasında yer alır. 

BİR YORUM YAPIN 0