Cezeryenin faydaları nelerdir? Cezeryenin yapılışı ve Cezeryenin içindekiler...

Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak tüketilen görüntüsü lokuma benzeyen cezerye tam bir vitamin ve mineral deposudur. Vücudun günlük enerjisini tek seferde karşılar. Stres ve yorgunluk gibi hastalıklara fayda sağlar. Kahvenin yanında tercih edilen cezerye hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki cezeryenin faydaları nelerdir?

Arapçada havuç anlamına gelen Cezerye, havuç, toz şeker ve Hindistan cevizi ile yapılan bir tatlı türüdür. İçerisine Antep fıstığı, fındık veya ceviz eklenebilir. Omega-3 ve A vitamini bakımından zengin olan besinlerin bir araya gelerek yapılan bu tatlı türü özellikle kış aylarında ortaya çıkan hastalıklara fayda sağlar. Havuçlar rendelenip kaynatılır. İçerisine toz şeker eklenir. İyice kaynatılır. Bu esnada içerisine isteğe bağlı yukarıda sayılan kuruyemişleri eklenebilir. Daha sonra belli işlemlerden geçirilir. Bazı yörelerde tüm işlemler yapıldıktan sonra ateşte kavrularak da tüketilir. Akdeniz Bölgesin'de sıklıkla yapılır. Mersin yöresinde adım başı her yerde var. Arap kültüründen yüzyıllar önce kültürümüze girdi. Kahve ya da çay gibi içeceklerle beraber ikram edilir. Bunun dışında yöre halkı misafirlerine ikram ederek onlara değer verdiklerini gösterir. Buraları ziyaret eden turistlerin ise hediyelik olarak tercih ettiği tatlı çeşididir. İçeriğinde havuç bulunduğundan besin değerleri aynıdır. Bunun yanı sıra içerisine fındık, ceviz ya da Antep fıstığı konulduğunda bu değer iki kat artar. 

CEZERYENİN FAYDALARI NELERDİR?

- A vitamini bakımından zengin olduğundan göz sağlığı için birebir fayda sağlayan ideal bir besindir. Uzmanlar havucu direk tüketemeyenler için önerir. Özellikle ileri yaşlarda görülen katarak hastalığının önüne geçer. Eğer içeriğinde ceviz varsa aynı zamanda gözlerin görme oranını artırır.

- İçeriğinde fındık içeren cezerye cildin yenilenmesini destekler. Hücrelerin oluşumunu koruyan fındıklı cezerye saçların daha daha gür çıkmasını sağlar. Anti aging etki göstererek yaşlanmayı geciktirir.

fındıklı kavrulmuş cezerye cilt ve saça fayda sağlar.

fındıklı kavrulmuş cezerye cilt ve saça fayda sağlar.

- Tüm çeşitleri kronik yorgunluğu ortadan kaldıracak en doğal besindir. Sinir hücrelerin yapısını korur. Bu sayede ruhsal hastalıkların yaşanma olasılığını da azaltır. Metropollerde yaşayanlar için uzmanlar, günde en az ortalama iki dilim tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

- Lif bakımından zengin olan cezerye kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığına fayda sağlar. Bunun yanı sıra sindirimi düzenler hem kabızlığı hem de ishalin oluşmasını önler. Aynı zamanda diyet yapanlar için ideal bir tatlı çeşididir. Aşırı tüketilmedikçe kilo vermede yardımcı olur.

cevizli, antep fıstıklı ve fındıklı

cevizli, antep fıstıklı ve fındıklı

- Yüksek vitamin ve mineral içerdiğinden vücudun enerjisini yükseltir. Geleneksel olarak yeni evlenen çiftler tüketir. Hem yumurtalığı korur hem de erkeklerdeki sperm oranını artırır.

- Sinir hücrelerini güçlendirdiğinden beyne de fayda sağlar. İleri yaşlarda görülen unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıkları önler.

saf cezeryenin besin değerleri

saf cezeryenin besin değerleri

Yaprak Dökümü dizisi oyuncularının şaşırtan değişimleri

İLİŞKİLİ HABER

Yaprak Dökümü dizisi oyuncularının şaşırtan değişimleri

BİR YORUM YAPIN 0