Ramazan sonrası neler yapılmalı? Bayram sabahı kahvaltıda olması gerekenler

Ramazan boyunca değişen öğün vakitleri sonrası bayramın ilk günü her şeyi tüketme arzusunda olanları uzmanlar uyardı. İki öğüne alışmış aynı zamanda gündüzleri yemek yemeğe alışmamış vücut hantallaşır. Bu yüzden aniden aşırı yemek yeme isteğiyle beraber ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Peki Ramazan sonrası neler yapılmalı ? Bayram sabahı kahvaltıda olması gerekenler

Koronavirüs salgınını durdurmak için Türkiye genelinde alınan önlemlerden biri de Bayram tatili boyunca sokağa çıkma yasağı oldu.  Bu sayede de bayram ziyaretleri bu bayram yapılmayacak. Virüsün yaygınlaşması önleme adına yapılan yasakla beraber hemen hemen herkes bayramı evlerde geçirecek. 30 gün boyunca iki öğüne düşen yemek alışkanlığı bayram sabahı eski düzenine dönecek. Ancak vücut 30 gün boyunca yemek tüketmeye karşı hantallaştığı için bir anda tüketimi artınca özellikle sindirim sorunlarına yol açar. Bayram sabahı uzmanlar özellikle ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini söyledi. 30 günü unutmak için vücuda zaman verilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalı. Ramazan boyunca mide ve bağırsaklar daha az çalıştıklarından birden tüketilen yemek karşısında işlevsellikleri azalır. Bu yüzden küçük porsiyonlar halinde beslenmeli. Ayrıca ilk günden itibaren lifli besinler tüketerek mide ve bağırsakları güçlendirmekte fayda var. 

ramazan sonrası neler yapılmalı

ramazan sonrası neler yapılmalı

RAMAZAN SONRASI NELER YAPILMALI?

  • - Kronik hastalığı olan ancak oruç tutabilen hastaların bayram sabahı diyet listelerini bozmamaları gerekir. Ayrıca uzmanlarına danışarak ilaç düzenlerini kontrol etmeli.
     
  • - Uyku saatlerinizi düzene sokun ve gece yemek yeme alışkanlığını bırakın. Aksi halde bu öğün sayısını artırarak kilo almanıza ve farklı hastalıklara zemin hazırlar.
     
  • - Spor ve egzersizlere mutlaka devam edilmeli. Koronavirüs sürecinde evde kalınan bu zamanda egzersiz vücut için olmazsa olmazalardandır.
     
  • - Sütlü ve şeker oranı az olan tatlılar tercih etmek daha doğru olur. Diğer türlü hamur, çikolata ve şerbeti yüksek olan tatlılar kan şekerini aniden yükseltebilir. 
     
  • - Bol bol su tüketerek metabolizma ve sindirim sisteminin eski haline kavuşması sağlanmalı. Aşırı baharatlı yemeklerden ilk bir hafta uzak durulmalı. 

bayram sonrası kahvaltı nasıl yapılmalı

bayram sonrası kahvaltı nasıl yapılmalı

BAYRAM SABAHI KAHVALTIDA OLMASI GEREKENLER

Bayram sabahı kahvaltısında mutlaka hafif besinler olmalı. Bunların başında da yumurta, domates, salatalık ve peynir gelmeli. Ayrıca kahvaltında bol bol yeşillik ve çiğ biber kesinlikle bulundurulmalı.

Hamur işleri özellikle börekten ilk gün uzak durulmalı. Aynı zamanda kızartma gibi yağlı yiyeceklerde tüketilmemeli. Bağırsakların işlevselliği için lifli besinler özellikle portakal ve haşlanmış patates yenilmeli 

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları..

İLİŞKİLİ HABER

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı çeşitleri! Bayramda şeker hastaları..

BİR YORUM YAPIN 0