Sıcaklardan aşırı etkilenenler dikkat! Sıcak intoleransı nedir? Sıcak intoleransın belirtileri

Soğuk havada bile sıcak hisseden kişilerde görülen sıcak intolerans rahatsızlığı ciddi farklı hastalıklara davetiye çıkartır. Bu rahatsızlığa sahip kişiler sıcaklarda ise bazı sağlıksal komplikasyonlar yaşar. Özellikle alttan yatan farklı bir hastalığı olan kişiler için bu durum daha korkunç boyutlara yol açabilir. Uzmanlar kısa sürede tedavi edilmesini önerir. Peki Sıcak intoleransı nedir?

Sıcakların giderek artması bunun aynı sıra nem ya da bazı bölgelerde ise kuru sıcaklık insan vücudunda bazı fonksiyon bozulmalarına neden olabilir. Bağışıklık sistemi vücudun dış dünya ile aynı basınca sahip olması için vücut sıcaklığını korur. Buna ek takviyeler isteyen bağışıklık sistemi böylece organların işleyişinin havaların değişiminden etkilenmesini önler. Fakat herkes de bağışıklık sistemi aynı çalışmaz. Çevresel koşullar beslenme şekli ve hareket etkilediği bağışıklık sistemi bazılarında oldukça düşüktür. Bu da hastalıklara zemin hazırlar. Sıcak İntoleransı da bunların sonucunda görülür. Bazı insanlar bu yüzden hava değişimlerine karşı hassas olur. Bununla beraber bazı rahatsızlıklar yaşar. Sıcak intoleransı gibi soğuk havalarda bile sıcaklayan, sıcak havalarda ise daha şiddetli sağlık sorunlarının görüldüğü kişilerin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Sıcağa karşı vücudun tepkisinin artmasına bağlı gelişen sıcak intoleransı zamanında tedavi edilmelidir. Uzmanlar bu hastalığı yaşayan kişilerin alta yatan bazı hastalıklarında neden olduğunu hatırlatır. 

sıcak ıntoleransı sıcaklanmaya neden olur

sıcak ıntoleransı sıcaklanmaya neden olur

SICAK (ISI) İNTOLERANSIN NEDENLERİ NELERDİR?

- Ruhsal bozuklukları ısı ınterolansın yaşanmasına neden olan en yaygın etkenlerdendir. Aniden değişen duygu durumu kişinin sinir sistemini olumsuz etkiler. Bu da bağışıklığın zayıflamasına yol açabilir. Tüm komplikasyonlar ardı sıra gelir. Kan dolaşımındaki dengesizlikten bunlardan biridir.

- Kronik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de ısı intoleransa yol açabilir. Bununla beraber aşırı terleme de gelişir. 

- Isı intoleransı yaş grubuna da bağlı gelişebilir. 4-5 yaşındaki çocuklarda gelişim evresinde oldukları için düzensiz çalışan hormonlardan kaynaklı görülür. 60 yaş üzerindeki kişiler de bu durum yaşanabilir.

- Nörolojik hastalıklarda vücudu ısıya dair hassaslaştırır. Özellikle omurilik zedelenmesi ya da MS gibi hastalıklar buna zemin hazırlar. 

- Hormon bozuklukları da ısı ınteloransına yol açar. 

sıcak intoleransı olanlar soğuk havada bile sıcaklanır

sıcak intoleransı olanlar soğuk havada bile sıcaklanır

SICAK İNTOLERANSIN BELİRTİLERİ

Serin havalarda bile aniden sıcaklanma 

Kokulu ve vücudun her yerinden terleme görülmesi

Vücut direncinin düşük olmasına bağlı 

Mide bulantısı, ani baş dönmesi

Hızlı değişen duygu durumu

sıcak havalarda aşırı sıcak hissetme

sıcak havalarda aşırı sıcak hissetme

SICAK İNTOLERANSA NE İYİ GELİR?

Kronik hastalığı olanlar ya da aşırı derece terleyenler için bir uzmana başvurulmasında fayda var. Çünkü altta yatan bir hastalığa bağlı geliştiğinden kan testi yapılması gerekir. Bunun dışında havanın çok sıcak olduğu saatlerde dışarıya çıkmaktan sakınılmalıdır. Yaz aylarında ortalama 3 litre su tüketilmelidir. Düzenli yüzme rahatsızlık riskini azaltır. Yaz aylarında kalorisi yüksek ve yağlı besinlerden uzak durmakta fayda var. 

BİR YORUM YAPIN 0