Kansızlığı engelleyen mucize besin: Uskumru balığının faydaları nelerdir?

Omega-3 yağ asidinin yanı sıra A vitamini bakımından da zengin olan uskumru balığı insan sağlığı için inanılmaz faydalar sağlar. Sonbahar aylarında palamuttan sonra tüketimi en çok tercih edilen uskumru balığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Ülkemizin şanslı olduğu balık türlerinden biri olan uskumru en leziz şekilde mangalda kızartılarak tüketilir. Peki Uskumru balığının faydaları nelerdir?

Gümüş rengi olan uskumru balığının bilim literatüründeki karşılığı Scomber scombrus'tır. Sırt kısmında koyu yeşil ya da mavi gibi renk tonları mevcuttur. Ortalama büyüklüğü 35 cm olan uskumrunun ağırlığı genellikle 200 ve 400 gram ağırlığında değişmektedir. Dünya genelinde Kuzey Amerika kıyılarında bulunur. Bunun yanı sıra Kuzey deniz, Akdeniz ve Ege denizlerinde de bulunur. Bu yüzden ülkemizde oldukça yaygındır. Kolyoz balığı ile karıştırılır. Ancak kolyoz balığı uskumruya göre daha büyüktür. Yapılan araştırmalara göre uskumru yaklaşık 11 yıl yaşamaktadır. Uskumru da en zengin ülke ise Norveç'tir. Norveç'teki okyanus filolarında en fazla tutulan ve konservesi yapılan balıktır. Uskumru balığının tüketiminin en doğru zamanı sonbahar aylarıdır. Özellikle Ekim ve Kasım aylarındaki uskumrular en gelişmiş olanıdır.

Fırın ya da ızgarada yapılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Yağlı bir besin olduğundan kendi yağında pişirildiğinde daha leziz olur. Hamile, emziren anneler ve çocukların en az haftada iki defa tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan uskumru aynı zamanda kandaki demir emilimini hızlandıran amino asitler ve proteinler de içerir.

Balık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...İLİŞKİLİ HABERBalık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...

uskumru balığı cilt sağlığında da etkilidir

uskumru balığı cilt sağlığında da etkilidir

USKUMRU BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Tüketilen 100 gramlık uskumru günlük vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin yarısını karşılar. Bu yüzden uzmanlar özellikle sonbahar ve kış aylarında güneşten alınan D vitaminin azalmasından dolayı uskumrunun tüketiminin daha fazla olması gerektiğini vurgular. 
     
  • Omega-3 yağ asidine sahip olan uskumru sinir hücrelerinin işlevselliğini güçlendirerek beyinde görülme ihtimali olan hastalıkların yaşanmasını engeller. Hafızayı güçlendiren uskumru balığı ileri yaşlarda yaşanma ihtimali olan unutkanlık ya da alzheimer gibi sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltır.
     
  • Bazı uzmanlar özellikle uskumrunun cilt sağlığına daha büyük katkıları olduğunu hatırlatıyor. Cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlayan uskumru balığı yaşlanmayı geciktiren besinlerden biridir. Hücre yapısını güçlendirdiğinden saç dökülmesini de önler.
     
  • Protein ve amino asit bakımından zengin olan uskumru balığı kansızlık hastalığının da önüne geçer. Demir emilimini hızlandıran amino asitler bakımından zengin olan uskumru bağışıklık sistemini de virüslere karşı güçlendirir. 
     
  • Vücudun genel yapısını güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. 

uskumru besin değerleri

uskumru besin değerleri

BİR YORUM YAPIN 0