Sardalya balığının faydaları nedir? Sardalya ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azaltır!

Temmuz ayında avlanmasına rağmen sonbahar aylarında bile tüketilmesi tercih edilen balık türlerinin başında sardalya gelir. Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan sardalya genellikle ruhsal hastalıkların yaşanma riskini azaltır. Pişirimi kolay ve çeşitli olan sardalya balık türü hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki Sardalya balığının faydaları nedir?

Bilim literatüsünde Sardina pilchards olarak geçen sardalya balığının en eski adı da ateş balığıdır. Kuzeybatı Atlantik denizinde Akdeniz ve Karadeniz de bulunur. Işınsal yüzgeçlilere ait olan sardalya balığının dişisi tek seferde 50.000 tane yumurta bırakabiliyor. Hamsi balığından sonra en fazla tercih edilen sardalya genel yüzeyi gümüş sırt kısmında ise koyu yeşil ve mavi benekleri vardır. 25 cm uzunluğunda olan sardalya balığı sürü halinde yaşamayı tercih edeler. Sardalya henüz küçük boylardayken daha çok tercih edilir. Susuzluğa karşı dirençleri düşük olduğundan avlandıktan hemen sonra ölürler. Büyük olan sardalyaya Tırsi adı verilir. Küçük olanlarına ise Papalina denir. Papalina türünün kılçıkları ayıklanmadan tüketilebilir.

Okyanuslarda sardalya balığı 30 cm'e kadar çıkar. Anavatanı Portekiz olan sardalya balığı aynı zamanda Sicilya, Portekiz ve İspanya ülkelerinde de tutulur. Fakat en kaliteli ve leziz olan sardalyalar ülkemizde mevcuttur. Sardalyadan aynı zamanda balık yağı ve balık unu da yapılır. Sofralara hızlı ulaşması için bazı ülkelerde konservesi yapılır. 

Barbunya balığı nedir? Barbunya balığının faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERBarbunya balığı nedir? Barbunya balığının faydaları nelerdir?

sardalya balığı saç dökülmesini önler

sardalya balığı saç dökülmesini önler

SARDALYA BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Kalsiyum bakımından zengin olan sardalya balığı, kemik, kas ve diş gelişimi için doğal takviyelerden biridir. Uzmanların tüketimini tavsiye ettiği balık türlerinden biri olan sardalyanın yağı çıkartılarak çocuklar için ek takviye olarak balık yağı üretilir. Oldukça besleyici olan sardalya balığı yağı ayrıca protein eksikliği içinde tüketilebilir.
     
  • Günümüzde artan ruhsal hastalıklar depresyon ve kaygı bozukluğudur. Uzmanlar bu hastalıktaki artışın nedenini sinir sistemindeki bozuk işleyişe bağlar. Bunun önüne geçmenin tek yolunun da omega-3 yağ asitleri olduğunu söyleyen uzmanlar bu yüzden sardalya balığının tüketilmesini tavsiye eder. 
     
  • Sardalya balığı ayrıca hücre sağlığını koruduğundan cilt ve saç sağlığına da olumlu katkılar sağlar.  Özellikle zayıflayan saç köklerini güçlendirerek dökülme ve yıpranmaları önler. 
     
  • Balık türleri arasında en fazla yağa sahip olan sardayla vücudun birçok eksikliğini kısa sürede tamamlayan nadir besinlerden biridir. Bu yüzden uzmanlar haftada iki defa tüketilmesini önerir. 

sardalya besin değeri

sardalya besin değeri

BİR YORUM YAPIN 0