Enkazdan çıkarılanlara neden serum takılır? Enkazdan çıkarılanlara takılan serumda ne var?

Kahramanmaraş'da yaşanan deprem sonrası enkazdan çıkarılanlara anında serum takılması halk tarafından en merak edilen durum oldu. Gözler uzmanlara çevrildi. Uzmanlardan yapılan açıklamaları sizler için derledik. Peki Enkazdan çıkarılanlara neden serum takılır? Enkazdan çıkarılanlara takılan serumda ne var? İşte soruların yanıtları:

Kahramanmaraş'ın Pazarcık'ta olan deprem sonrası enkaz altında kalanlar kurtarılırken yapılan müdahaleler merak edildi. Özellikle enkazdan çıkarılırken hastaya neden serum verildiği en çok merak edilen oldu. Ekranlara canlı canlı yansıyan görüntülerdeki serum ve serumun içeriği merak edildi. Uzmanlar ise bu konu hakkında açıklamada bulundu. Enkaz altında bir kaç saatten fazla kalındığı esnada vücut yeteri miktarda oksijen alamaz. Ayrıca kırılan betonlardan dolayı zarar gören vücut şoka girer. Bu esnada işlevselliğini yavaş yavaş yitirmeye başlar. Ancak vücuttaki depolanan gizli enerjiler bu süreçte ortaya çıkar. Beynin komut merkezinde ortaya çıkan hareketlenmede kanda bulunan glukoz yani şeker kullanılır. Bu esnada vücut eskisi gibi kontrolü almaya çalışır. Uzun süreli enkaz altında kalma ise bu durumun kısa sürede tüketilmesine neden olur. Çünkü oksijen azaldıkça kanın vücutta yayılmasını da yavaşlatır. Böylece vücudun enerjisi düşer.

enkazdan çıkarılanlara neden serum takılır

enkazdan çıkarılanlara neden serum takılır

ENKAZDAN ÇIKARILANLARA NEDEN SERUM TAKILIR?

Vücudun azalan oksijeni sonrası hızla kullanılan glukoz maddesi tüketimi sonrası halsizlik meydana gelir. Enkaz altında kalma süresi uzadıkça vücudun alışma durumu azalır. Bu da ölümle bile sonuçlanır. Vücut hem darbe almış hem de havasız bir ortamda uzun süre kaldığından yaşanan bu durum sonrası uzmanlar enkaz altından çıkarılır çıkarılmaz vücudun daha büyük bir şok yaşamaması için serum takviyesi bulunur. Serum sayesinde fonksiyonel olarak vücut ihtiyaç duyduğu sıvı ve glukozu alır. Serumdan damarlara saniyelik yavaş akışla yapılan bu takviye enerji seviyesini artırırken bilincin de sabit olmasını sağlar.

serumların içeriğinde genellikle su oksijen ve glukoz vardır

serumların içeriğinde genellikle su oksijen ve glukoz vardır

ENKAZDAN ÇIKARILANLARA TAKILAN SERUMDA NE VAR?

Serum takılması ve serumun içeriğindeki maddeler enkaz altında kalan hastaya yapılan ilk müdahaleye bağlıdır. Ancak çoğu hastaya aynı serum takılır. İçeriğinde glukoz ve su barındıran bu serumlar damar yolundan takılır. Glukoz sayesinde düşen kan seviyesi ve şekeri düzenlenir. Su da vücutta oksijen maddesini hareketlendirir. Kısa sürede vücuda yayılması desteklenir. 

glukoz düşüklüğü ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

glukoz düşüklüğü ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

GLUKOZ DÜŞÜKLÜĞÜ NELERE YOL AÇAR?

Vücudun halsizleşmesine sebebiyet verir. Bununla beraber dışarıdaki hava basıncı ve vücut ısısı arasındaki fark giderek artar. Titreme meydana gelir. Bunun akabinde beyin kaybedilen enerji ve kanın beyne gitmemesine bağlı geçici bilinç kaybı yaşar. Stres hormonundaki yükselişe bağlı kişide korku ve endişe gibi duygular yaşanır. 

BİR YORUM YAPIN 0