Kan testinde çıkan LYM düşüklüğü nedir? LYM düşüklüğü hangi hastalıkların habercisidir?

Bağışıklık sistemi ve kemik iliğinde bulunan LYM maddesi bir kan hücresidir. Kan yapıcı bu madde beyaz kan hücrelerinde bulunur. Kan sayımı sırasında tespit edilen LYM maddesinin düşüklüğü de yüksekliği de belirli hastalıkların habercisi olabilir. Vücuttaki görevi virüs ve enfeksiyonlara karşı direnci artıran LYM maddesi hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki LYM düşüklüğü hangi hastalıkların habercisidir?

Hastalıklar sırasında uzmanların istediği kan testinde bazı maddelerin yüksekliği ya da düşüklüğü hastalık seviyesini belirler. Genellikle istenilen kan testinde alyuvarlardan biri olan LYM yani beyaz kan hücrelerinin seviyesi ortaya çıkar. Ancak Alyuvarlardan biraz daha büyük olan LYM pluripyensiyel kök hücrelerden ürer. Ayrıca bağ doku hücresi olan LYM, yüzde 80 T, yüzde 10'u ise B ve NK hücrelerinin sınıfında yer alır. LYM dalak ve lenf bezlerinde sıklıkla bulunur. İlik içerisinde de bulunan LYM düştüğünde ciddi oranda kansızlığa yüksekliği ise lenf hastalıklarına yol açar. Kan sayımı sırasında ölçülen miktar 100-4800 mikrolitre arasında olmalıdır. Çoğu insan LYM yüksekliği ya da düşüklüğünün ne olduğunu araştırır.

lym oranı düşüklüğü kansızlığa neden olur

lym oranı düşüklüğü kansızlığa neden olur

LYM DÜŞÜKLÜĞÜ HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?

Yetişkinlerde LYM seviyesi 1000 mikrolitrenin çocuklarda ise 3000 mikrolitrenin altında olması ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vücudun enfeksiyon ve virüslere karşı direncinin az olmasına neden olur. Kan seviyesinin yüzde 15 altına olması anlamına gelen LYM düşüklüğü vücudu savunmasız bırakır. LYM seviyesi düştükçe

- Kanser hastalıkları artar.

- Kalıtsal bağışıklık sistemi bozuklukları oluşur.

- İlikler yeteri miktarda kan üretemediklerinde aplastik anemi ortaya çıkar.

- Kan akışı kalbe yetişmediğinden sol kalp yetmezliği riski meydana gelebilir.

- Vücuttaki sıvı azaldıkça böbrek yetmezliği yaşanabilir.

- Kan seviyesindeki düşüklük ruhsal hastalıklara yani strese de neden olur.

- Virüs ve bakterilere karşı direnç azaldığından sık sık üst solunum yolu hastalıkları yaşanır.

lym yüksekliği

lym yüksekliği

LYM YÜKSEKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?

Yüksek olan LYM seviyesi lenfositoz denir. Kan içerisinde artan LYM su çiçeği, öpücük hastalığı, sitomegalovirüs, kan kanseri, boğmaca, dalak büyümesi, karaciğer hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, sindirim hastalıkları, kan içerisinde enfeksiyon oranı artar. Nadiren de olsa Tüberküloz yaşanır. 

Baharda enerji veren besinler nelerdir? Stresi depresyonu azaltıyor...

İLİŞKİLİ HABER

Baharda enerji veren besinler nelerdir? Stresi depresyonu azaltıyor...

BİR YORUM YAPIN 0