Bilim Kurulu Üyesi: Yanlış maske kullanımı riski artırıyor! Maske yağmurdan etkilenir mi?

Koronavirüsle mücadele edilen bugünlerde en önemli kurallardan maske kullanımıdır. Ancak çoğu kişi maskeyi yanlış kullandığı için yine risk altına giriyor. Uzmanlar özellikle takıldıktan sonra duruşu konusunda sürekli dokunulan maskenin bir koruma sağlamadığını vurguluyor. Ayrıca yağmurun artığı bugünlerde de maskelerin ıslanması virüsün yayılma riskini etkileyip etkilemediği merak edildi.

Virüsün bulaş riski burun ve ağız yolu olduğu için uzmanlar sürekli olarak hijyen sosyal mesafe ve maske kullanımının önemini belirtiyor. Ancak maske kullanılmasına rağmen risk grubunda olan bazı insanlar vardır. Bunlarda maskenin yanlış kullanılmasından kaynaklıdır. Maske takıldıktan sonra sürekli olarak maskenin yüzeyine dokunulması virüsün bulaşma oranını artırır. Ağız, burun ve göz aracıyla bulaş riski olan koronavirüsten korunma yolu olan maskeler hakkında açıklama yapan uzmanlar, el hijyeninin altını çizdi. Maske takarken ya da çıkartırken ellerin dezenfekte edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar aynı zamanda maske taktıktan sonra kesinlikle yüzeyine dokunulmaması gerektiğini hatırlattı.

maske takıldıktan sonra yüzeyine dokunulmaması gerekir

maske takıldıktan sonra yüzeyine dokunulmaması gerekir

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, maskenin nasıl kullanılmasını gerektiğini "Maskeyi ön yüzüne, iç yüzüne dokunmadan kenarlarından, her iki ipinden tutarak elimize almalıyız. Öncelikli olarak burnumuzun köküne gelecek demir bölgeyi ortasından büküp, katlanmış yüzü dışarıda olacak şekilde yüzümüze yerleştiriyoruz. Burun kökümüze doğru yukarı çekiyoruz, burnumuzun yanlarının da açık kalmaması gerekiyor. Çenemizin altına gelecek şekilde tam oturtuyoruz. Altlarda, yanlarda ve üstte açıklığın kalmaması gerekiyor. Tabi maskeyi taktığımız süre içerisinde kesinlikle elimizle maskenin dış yüzeyine dokunmayacağız" sözleriyle açıkladı.

maske taktıktan sonra elinizle maskenin yüzeyine dokunmayın!

maske taktıktan sonra elinizle maskenin yüzeyine dokunmayın!

MASKENİN YÜZEYİNE SAKIN DOKUNMAYIN!

Tezer, maske yüzeyinden ellere bulaşan virüs ya da farklı mikrop çeşitlerinin riski yükselteceğini söyledi. Bilim kuralı üyesi açıklamalarına bu sözlerle devam etti:

"Biz çok temiz kullanıyoruz' deyip ortak bir şekilde maskeyi kullanmayacağız. Ve burnumuz da açıkta kalmayacak. Zaman zaman 'nefes alalım' diye burnumuzu kalabalık ortamlarda açmayacağız, açıp gezmeyeceğiz. Burnumuzla en sık bulaşma gerçekleşiyor. O yüzden burnumuzun kapalı olması çok önemli. Ayrıca biz de enfekte olmuş olabiliriz, hasta olabiliriz; karşımızdakine de hastalığı bulaştırmamak için yine maskelerin doğru kullanımı oldukça önemli. Çıkartma işlemini de yaparken yine hiçbir şekilde ön tarafa dokunmadan iplerinden maskemizi çıkarıp, çöp kovasına atıp, kapağını kapatacağız. Ondan sonra yine ellerimiz kirlenmiş olacağı için elimizi su ve sabun ile 20 saniye boyunca yıkayacağız. Su ve sabun yok ise alkol bazlı antiseptiklerle elimizi ovalayacağız ve temizleyeceğiz. Bu şekilde de doğru maske kullanımını gerçekleştirmiş olacağız."

KALİTESİZ MASKELER YAĞMURDAN ETKİKLENİR VE FARKLI HASTALIKLARA DA NEDEN OLABİLİR

KALİTESİZ MASKELER YAĞMURDAN ETKİKLENİR VE FARKLI HASTALIKLARA DA NEDEN OLABİLİR

MASKE YAĞMURDAN ETKİLENİR Mİ?

Soğuk havaların bastırmasıyla artan yağışlar maskelerin ıslanmasına yol açıyor. Bu da akıllara maskelerin işe yarayıp yaramadığı sorularını getirdi. Ancak uzmanlar kalitesi yüksek maskelerin ıslandıklarında bile koruyucu özelliklerinin olduğunu ancak merdiven altı üretimden çıkmış maskelerin yağmur yağında riski artırdığını söyledi. Bu yüzden kaliteli maske alımında dikkatli olmaları gerektiği açıklandı. Hastalığın şiddetini azaltan önemli kurallardan biri olan maskelerin renkli olmaması gerektiğinin bir kez daha altı çizildi. Renkli ve yağmurdan ıslanmış maskeler cilt hastalıklarına aynı zamanda solunum yoluyla renklendirmede kullanılan malzemelerin ciğerlere inip burada tahribata neden olabilir. Beyaz üç katlı ve tüm ağız burunu kaplayacak maskeler en ideal olanlarıdır. 

BİR YORUM YAPIN 0