Kayropraktik tedavi nedir? Kayropraktik tedavi hangi hastalara uygulanır?

Son yıllarda trend bir tedavi yöntemi olan kayropraktik, omurgada oluşan sıkışma, hareket bozukluğu ve ağrılar için yapılır. Aslında eski çağlardan beri var olan ancak riskli bir yöntem olduğundan tıpta en riskli tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Kayropraktik tedavi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kayropraktik tedavi nedir? Kayropraktik tedavi hangi hastalara uygulanır?

Omurga ve bazı eklemlere yüksek hızlı ve düşük basınçlı hareketlerle uygulanan tedavi işlemine kayropraktik denir. Genellikle omurganın hizalamasında bozulma sonucu kas ve eklemlerde ortaya çıkan ağrıları dindirmek için uygulanır. En çok ise omurga hareketlerini düzeltme ve dizilimi eski haline getirme de kullanılır. Sinir yollarını açarak eklem ve kasların fonksiyonlarının yeniden kontrol edilmesini sağlar. Ancak bu tedavi yöntemi kesinlikle eğitim almış kişiler tarafından yapılmalı. ABD ve Uzak Doğu ülkelerinde doğal sağlık tıp merkezlerinde uygulanır. Kayropraktik tedavi ülkemizde 4 yıllık fizyoterapi ve doktorluk okumuş kişilere yüksek lisans eğitimi olarak verilir. Vücudun belirli yerlerine “adjustment” denilen özel bir teknikle yapılan baskı sonucu uygulanan kritik ancak acısız bir yöntemdir. Herhangi bir yan etkisi olmaz ancak eğitimsiz kişiler yaptığında felç ya da ciddi kemik sorunlarına yola açabilir. 

KAYROPRAKTİK TEDAVİ HANGİ HASTALARA UYGULANIR?

Boyun, sırt, bel, kuyruk sokumu, kol ve bacaklarda görülen mekanik bozulmalar sonucu ortaya çıkan ağrıların şiddetini azaltma ve oluşan bu sistemsel bozukluğu düzeltmek için uygulanır. Ameliyat evresine gelmemiş fıtık, erken dönemde fark edilen omurgada daralma gibi hastalıklar içinde alternatif bir yöntemdir. Muayene sonucu karar verilir. Bunun için doğru teşhis önemlidir. Hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi olduğundan anında omurga dizilimini düzeltir. Ciddi düzeyde uyuşma, kas gücü ve refleks kayıpları gibi durumlarda direk olarak Beyin Sinir Cerrahi veya Fizik Tedavi uzmanına yönlendirilir. Bunun yanı sıra akut kırık, yumuşak doku hasarı, romatoid artrit, ilerlemiş kemik hastalıkları, tümör ve enfeksiyon durumlarında uygulanmaz.

kayropraktik sonrası hastaların daha dikkatli olması gerekir

kayropraktik sonrası hastaların daha dikkatli olması gerekir

KAYROPRAKTİK TEDAVİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzun süreli yorucu ve ağır işlerden uzak durmakta fayda var. Çünkü omurgaya uygulanan bu yöntem sonrası dinlenmek en önemli şarttır. Hastaya uygun verilen egzersizler saati saatine yapılmalı. Bununla beraber oturma pozisyonu, oturulan zemin, aynı şekilde yatma pozisyonu ve yatma zemini de düzeltilmeli. Daha yumuşak zeminlerde doğru pozisyonda oturmayı alışkanlık haline getirmeli. En önemli şartı omurga dizilimini olumsuz etkileyecek her durumdan uzak durmak gerekir.

kayropraktik bozulmuş omurga dizinimini düzelmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir

kayropraktik bozulmuş omurga dizinimini düzelmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir

Hamileler ciğer yiyebilir mi? Hamilelikte sakatat tüketimi nasıl olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Hamileler ciğer yiyebilir mi? Hamilelikte sakatat tüketimi nasıl olmalı?
Yer fıstığının faydaları nelerdir? Günde bir avuç yer fıstığı tüketirseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Yer fıstığının faydaları nelerdir? Günde bir avuç yer fıstığı tüketirseniz...

BİR YORUM YAPIN 0