Keratokonus nedir? Keratokonus neden olur? Keratokonus belirtileri nelerdir?

Keratokonus oldukça nadiren görülen ve görme kaybına neden olan göz rahatsızlıklarından biridir. Göze gelen ışığın görme durumunu rahatsız etmesiyle görülen bu hastalık hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kalıcı körlüğe bile neden olabilecek keratokonus erken müdahale edilerek çeşitli yollarla tedavi edilebilir. Peki Keratokonus nedir? Keratokonus neden olur? Keratokonus belirtileri nelerdir?

Korneanın koni şeklinde öne doğru çıkması rahatsızlığına keratokonus denir. Gözüne en ön kısmında bulunan ince tabakanın normal bir insan da kubbe şeklinde olması gerekir. Bu tabakadan yansıyan ışıklar görme için kırılır. Kubbe şeklinde olması nedeniyle doğrudan değil kırılarak gelen ışıklar doğru görmeyi sağlar. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü öne doğru çıkan bu katman ışıkların doğru kırılmasını engeller. Görme sorununa neden olur. Bulanık ve bozuk bir görüşe yol açan bu şekil bozukluğu genellikle ergenlik döneminde başlar. 10 ve 20'li yaşlar arasında ortaya çıkma olasılığı artan keratokonus, hakkında yapılan araştırmalarda hastalığın am olarak neden yaşandığı bilinmiyor. Ancak anne ya da babadan çocuğa geçme durumu tespit edilmiştir. 

korneanın dışa doğru sivrilmesi

korneanın dışa doğru sivrilmesi

KERATOKONUS NEDEN OLUR?

Nadiren görülen keratokonsun küçük travmatik durumlar sonucu yaşandığı ortaya çıkar. Gözün sürekli olarak ovuşturulması keratokonusun yaşanmasında en büyük etkenlerden biri olarak görüldü. Bunun yanı sıra görme problemi yaşayan bir kişinin kalitesiz lens kullanma sonucu korneasının zarar görmesi ayrıca sıklıkla göz alerjisi ve gribal enfeksiyon yaşayan kişilerde de korneanın hasar almasıyla yaşanabilir riski fazladır.

göze takılan yumuşak lensle görülme meydana gelir

göze takılan yumuşak lensle görülme meydana gelir

KERATOKONUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz bebeği olan kısmın dışarı doğru çıkacak bir şekil alır. Göz kapağında sürekli olarak batma hissi olur. Keratokonusu olan kişi belli bir süre sonra bulanık ve uzağı net görmemeye başlar. Bunun yanı sıra göz yapısı bozulur. Sulanma ve kaşınma gibi sorunlarda ardı sıra görülür. Işığa olan hassasiyet artar. 

keratokonus nadiren görülen bir göz hastalığı

keratokonus nadiren görülen bir göz hastalığı

KERATOKONUS TANISI VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tanısını koymak bazen yıllar sürer. Ancak şişme belirginleşince hasta fark eder etmez hastaneye gitmesi lazım. Muayene sırasında tespit edildiğinde yüzeyin durdurulması için bazı yöntemler kullanılır. Bunun yanı sıra bazı cerrahi müdahaleler vardır. Bunlardan biri de çapraz bağlama yöntemidir. Bunun yanı sıra kornea nakli de yapılabilir. Ancak en hafif yöntemler ise yumuşak lens kullanımıyla ilaçlarla sivrilme durdurulurken lenslerde görünüm düzeltilir. 

Karaciğeri temizleyen: Deve dikeni tohumunun faydaları nelerdir? Deve dikeni nasıl tüketilir?

İLİŞKİLİ HABER

Karaciğeri temizleyen: Deve dikeni tohumunun faydaları nelerdir? Deve dikeni nasıl tüketilir?

BİR YORUM YAPIN 0