Kayısı çayının faydaları nelerdir? Kayısı çayı nasıl yapılır?

Sindirim sistemini en hızlı çalıştıran besinlerden biri olan kayısıyı çay formunda tüketmekte bir o kadar faydalıdır. İçeriğinde yüksek oranda lif barındıran kayısı çayının zayıflamada fayda sağlaması için uzmanlar genellikle yatmandan önce tüketilmesini tavsiye eder. Ayrıca antioksidan etkisi olan kayısı çayı bağışıklığı güçlendirir. Kayısı çayının faydaları nelerdir? Kayısı çayı nasıl yapılır?

Akdeniz meyveleri arasında yer alan kayısı etli bir meyvedir. İçeriğinde çekirdeği olan kayısının hemen hemen her kısmı faydalı olduğu gibi çekirdeği de faydalıdır. Çiçeksi daha sonra meyveye dönen kayısı açık yeşil, sarı daha sonra turuncu renge bürünür. Ülkemizde Malatya topraklarında en fazla çeşidi ve kalitelisi yetişir. İçeriğindeki lif oldukça fazladır. Bunun yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum ve C vitamini barındırır. Bu sayede bağışıklığı güçlendiren kayısı çayını uzmanlarda önerir. 

  • Lifler bağırsakları hareketlendirir.
  • Kalsiyum sayesinde kemik ve kas yapısı güçlenir.
  • Cilt bariyerinin ihtiyacı olan C vitamini bakımından zengin olduğundan cilt yüzeyini yeniler. 
  • Kayısı çayı aynı zamanda A vitamini barındırdığından görme yetisini güçlendirir.

Kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı yerseniz ne olur? Kayısı çekirdeği ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERKayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı yerseniz ne olur? Kayısı çekirdeği ne işe yarar?

KAYISI ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

  1. Katein bileşeni bakımından zengin olan kayısı çayı akşam yatılmadan önce tüketildiğinde bağırsakların faaliyet göstermesini destekler. Kayısı çayının gün içinde tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan toksin ya da iltihap atma faaliyetini gerçekleştirmez. Bunun için vücudun uyku hali önemlidir. Uzmanlar bu yüzden akşam tüketilmesini tavsiye eder.
     
  2. Kayısı çayı kötü kolesterolü düşürerek kalp damar sağlığını da korur. İçerdiği potasyum sayesinde de kalp kaslarının uyarıcılarını kontrol eder.
     
  3. Kayısı çayı bağışıklık sistemi zayıf ve sürekli üst solunum yolu hastalıklarına karşı bünyesi zayıf olan insanlara da fayda sağlar. 
     
  4. Yapılan araştırmalarda kayısı çayının vücuttaki serbest radikalli hücreleri temizleyerek hücrelerin yenilenme ve mutasyona uğrama durumunu azaltır. 
     
  5. Boşaltım sistemini güçlendirerek besin atıklarının birikmesini ve kilo alımını engeller. Günde sadece yatmandan bir bardak tüketilmelidir.

bağışıklığı sistemini güçlendiren çay

bağışıklığı sistemini güçlendiren çay

KAYISI ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulmuş kayısıdan bir tatlı kaşığını bir cezveye boşaltın. İçerisine bir buçuk su bardağı su ekleyin. 5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp 5 dakika da demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek tüketin. Bunun aynı sıra da kapalı süzme kaplarına bir tatlı kaşığı kuru kayısı koyun. Üzerine kaynar su boşaltın. 5 dakika sonra tüketin. 

BİR YORUM YAPIN 1

vatandaş1 2 yıl önce

kaysı çayı diye bi şey yok suyu var oda trık eder