Göz seyirmesi ne anlama gelir? Sağ ve sol göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi nasıl geçer?

Göz seğirmesine halk arasında çeşitli olumlu ya da olumsuz anlamlar yüklenmiş olsa bile, esasında göz kasları ile alakalı bir sağlık sorunudur. Çoğu göz seğirmesi sadece birkaç dakika sürer, ancak bazen bir göz kapağı seğirmesi günler veya daha uzun bir süre devam edebilir. Peki Göz seyirmesi ne anlama gelir? Sağ ve sol göz seğirmesi neden olur? Göz seyirmesi nasıl geçer?

Göz kapağı seyirmesinin tıp dilindeki adı, blefarospazmdır. Göz kapağı anlamına gelen blefaro kelimesi ile kontrol edilemeyen, istemsiz kas kasılması anlamına gelen spazm kelimesinin birleşiminden oluşmuştur. Göz kapağı, birkaç dakika boyunca, birkaç saniyede bir istemsizce kasılır. Bazen gözdeki bu kasılma oldukça şiddetli hale gelir ve dışarıdan bakıldığında bile fark edilebilir. Göz seğirme ataklarının belirli bir periyodu yoktur. Seğirme atakları birkaç gün boyunca gelip gidebilir. Ancak haftalar hatta aylar boyunca herhangi bir seğirme emaresi de görülmeyebilir. Göz seğirmesi genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak günlük yaşam içerisinde rahatsızlığa yol açabilirler. 

Göz seğirmesi birçok vakada genellikle bir tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir. Ancak nadir vakalarda, özellikle aynı zamanda yüzün diğer kısımlarında seğirmeler veya kontrol edilemeyen uzuv hareketleri görülüyorsa, göz seğirmesi kronik hareket bozukluğunun erken bir uyarı işareti olabilir.

Göz seğirmesi neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir? Göz seğirmesi nasıl önlenir?İLİŞKİLİ HABERGöz seğirmesi neden olur? Hangi hastalıkların habercisidir? Göz seğirmesi nasıl önlenir?

GÖZ SEYİRMESİNİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ:

  • Göz yorgunluğu
  • Uykusuzluk
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Stres
  • Alerji
  • İltihap gibi çeşitli şekillerde sayılabilir.
  • Göz seyirmesinin sebebi, seyirmenin geçici olduğu durumlarda uykusuzluk, yorgunluk, stres, göz yorgunluğu kaynaklı olduğu düşünülebilir ve dinlenme neticesinde göz seyirmesi de geçebilir.
  • Ancak uzun sürelerle tekrarlanan göz seyirmeleri altta yatan başka bir sebep olduğunu düşündürerek tetkik edilmelidir.
  • Devamlı göz seyirmesi durumunda B12 vitamini, D vitamini, potasyum ve magnezyum seviyeleri kontrol ettirilmelidir.
  • Gözde iltihabi veya alerjik bir durum olup olmadığına bakılmalıdır. Bu tetkiklerden bir sonuç elde edilemiyorsa beyinle ilgili tetkikler yapılmalıdır.

GÖZ SEYİRMESİ NASIL GEÇER?

Kalıcı göz seğirmesi, görünümde ani değişiklikler veya yüzünüzün yarısında hareket (göz kapaklarınız dâhil) yaşarsanız veya göz kapaklarınız gözlerinizi açmanızı imkansız hale getirecek şekilde kapanırsa, derhal bir göz doktoruna görünün Bunlar ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir.

Uzun süre bilgisayara bakmak, göz yüzeyini kurutur. Bu da gözlerde kırpıştırma ve kapatma isteğine yol açabilir. Ancak bu kırpıştırma, gerçek bir seğirme değildir.

Uzun süre bilgisayara bakmak; dijital ekran yüzünden değil, yorgunluk yüzünden dolaylı olarak seğirmeyi tetikleyebilir. Diğer bir deyişle; bilgisayarın seğirme üzerindeki etkisi, sizi uykusuz bırakan ve yoran diğer aktivitelerin etkisinden farklı değildir.

Eğer göz seğirmesi alerjik bir durumdan veya çevresel faktörlerden kaynaklanıyorsa, bu alerjen maddeden veya ortamdan uzak durulması etkili olacaktır. Bununla birlikte doktor tarafından reçeteli olarak verilen bazı ilaçlar kas seğirmesinin tedavi edilmesinde yardımcı olabilir.

Daha ağır seyreden ve sorun olan iyi huylu blefarospazm vakalarında ise tedavi amaçlı cerrahi müdahaleye başvurulması mümkündür.

Göz kapaklarındaki bazı kasları ve sinirleri çıkarmak için gerçekleştirilen bu cerrahiye miyektomi adı verilir. Bu ameliyat ayrıca, yüz sinirine basınç yaparak hemifasiyal spazmlara neden olan damarların sebep olduğu basıncı hafifletebilir. Cerrahi müdahalenin sonuçları kalıcıdır, ancak herhangi bir cerrahi müdahalede olduğu üzere çeşitli komplikasyonların ortaya çıkması olasılığı vardır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

Hamza 2 yıl önce

İhmale gelmezbenimde ara ara gözüm seğiriyordu. Gece görevlerinin yorgunluğuna bağlıyorum ama birgün göz kapağım yarım kapalı hale geldi yukarı kaldıramıyorum çok kısa sürede sağ göz kapağım tamamen kapandı sonra çift görme başladı. MYASTENİA GRAVİS isimli kas hastalığına yakalandım bir senedir tedavi daha yeni geçti. Uzun süreli göz seğirmelerine lütfen dikkat edip kontrole gidelim.

Toplam 2 beğeni

Vatandaş 2 yıl önce

15 gün boyunca sol gözüm seğirdi. Etraftan herkes hastalıktır, hastalıkmış dediler.15. gün annemin ölüm haberi geldi ve seğirme bıçak gibi kesildi.

Toplam 2 beğeni

Mustafa 2 yıl önce

Alev baldwin haberi bu sayfaya çıkıyor