Uykusuzluk sorunu nasıl çözülür? İşte uykusuzluğa neden olan 5 vitamin eksiliği

Uykusuzluk pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durum. Her ne kadar uykusuzluk konusunda pek çok şey anlatılmış olsa da uykunun önemine dair bilinmeyen bazı gerçekler bulunuyor. HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Onur Can Dalkılınç bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor.

Uyku, günü verimli geçirmek için olmazsa olmaz ihtiyaçlar listesinin başında gelmektedir. Peki uykusuz vakit geçirmek? Pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durum olmaktadır. Uykumuz; iyi ve enerjik bir güne başlangıcın, sağlıklı bir yaşamın ve daha pek çok önemli unsurun kilit noktasıdır. Uykunun önemi gün geçtikçe daha net anlaşılmaya başlansa da hala hayatımızı büyük ölçüde etkileyen uykunun pek çok sırrından haberdar değiliz. Uyku konusunda yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir gerçek; bu değerli dinlenme ve yenilenme sürecinin yalnızca nicelik olarak değil nitelik olarak da karşılanması gerektiğidir.

uykusuzluk sorunu nasıl çözülür

uykusuzluk sorunu nasıl çözülür

Yani sadece kaç saat uyuduğumuz değil, ne kadar verimli uyuduğumuz da göz önünde bulundurulmalıdır. Uykusuzluk pek çok sağlık sorunu başta olmak üzere olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir durumdur. 
Peki, vitamin eksikliği ve uykusuzluk ilişkisine dair ne biliyoruz? Genelde göz ardı edilen bir kavram olsa da vitamin eksikliği ve uykusuzluk arasında ciddi bağlantılardan söz etmek mümkün.  Şimdi, uykunuzu daha verimli kılmak adına dikkat edilmesi gereken bazı vitamin eksikliklerinden bahsedeceğiz. İşte Uykusuzluğa Yol Açabilecek 5 Vitamin Eksikliği...

vitamin eksikliği uykusuzluk yapar mı

vitamin eksikliği uykusuzluk yapar mı

HANGİ VİTAMİNLER UYKU SÜRECİNDE ETKİN ROL OYNAR?

Bilindiği gibi vücudumuzdaki sağlıklı işleyişin devam etmesi adına vitaminler olmazsa olmaz unsurlardandır. Her bir vitamin vücudumuzda farklı bir işleve karşılık gelerek sağlıklı yaşamımızı sürdürmemize yardımcı olur. Klinik Psikolog Onur Can; "Bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediği henüz birçok kişi tarafından bilinmiyor. Bazı vitaminler özellikle uyku sürecinin kalitesinde önemli rol oynar.  Eğer verimli uykuyu yakalamak ve nitelik yönünden de yeterli bir uykuya kavuşmak istiyorsanız hangi vitaminlerin uyku sürecinde etkin rol oynadığını bilmelisiniz." dedi. B12 vitamini, D, C, B16 ve E vitaminlerinin uyku kalitesi üzerinde ciddi anlamda etkilediği üzerinde durdu.

hangi vitaminler uyku sürecinde etkin rol oynar

hangi vitaminler uyku sürecinde etkin rol oynar

B12 VİTAMİNİ

B12 vitamini uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşendir. İnsan vücudunda sentezlenmesi mümkün olmayan B12 vitamini dışarıdan alınır. Bu nedenle düzenli şekilde alımı ve işlenmesi vücudumuz açısından oldukça değerlidir. B12 vitamini başta kırmızı kan hücrelerinin işlevi, sinir sistemi ve hücre metabolizması sağlığı gibi pek çok konuda etkilidir. Aynı zamanda uykusuzluk sorunu ile baş etme noktasında B12 vitamini eksikliği yaşayan kişilere destek önerilebilir. Özellikle doğal gıdalardan yeterli B12 alımı sağlandığında daha verimli bir uykuya geçiş için zemin hazırlanmış olur.

b12 vitamini uykuya iyi gelir mi

b12 vitamini uykuya iyi gelir mi

D VİTAMİNİ

Uykusuzluk farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Farklı boyutlarda yaşanabilen uykusuzluğun sebeplerinden birisi de D vitamini eksikliği olarak gösterilebilir. Hem uykuya bağlı genel sağlığı hem de bizzat uyku kalitesini olumsuz yönde etkileme riski olan D vitamini eksikliğinin tespit edilmesi son derece önemlidir. D vitamininin uykuyu düzenlemekle görevli beyin bölümlerini etkilemesi bu konuda dikkat çekicidir. D vitamininin uyku hormonu olarak bilinen melatonin yapımında rol oynaması; uykusuzluk ve D vitamini ilişkisini açıklamak için yeterli olacaktır.

D vitamini hangi yiyeceklerde var

D vitamini hangi yiyeceklerde var

B6 VİTAMİNİ

B6 vitamini uykusuzluk üzerinde etkili olduğu bilinen önemli kaynaklardan biridir. Özellikle B6 vitaminini eksikliğinde insomnia yani uyuyamama hastalığı başta olmak üzere pek çok farklı sorunun ortaya çıkması olasıdır. 
Uykusuzluğun anlaşılması ve çözümü noktasında doktorların ilk dikkat ettiği noktalardan birisi de şüphesiz ki B6 vitamini ölçümüdür. Deliksiz bir uyku uyuma potansiyelinin yanı sıra B6 vitamini serotonin üretimi açısından da oldukça değerlidir.

b6 vitamini uykuya iyi gelir mi

b6 vitamini uykuya iyi gelir mi

E VİTAMİNİ

Vitamin eksikliği ve uykusuzluk bağlantısında ilk bakılacak unsurlardan bir diğeri E vitaminidir. Vücudumuzda yeterli E vitamini olmadığı takdirde uyku kalitesinde ve süresinde sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle gerekli vitaminlerin vücudumuzda yeterli ölçüde bulunduğundan emin olmamız önemlidir. Bunu anlamanın en iyi yolu bir uzmana başvurarak uykusuzluğa dair fiziksel bir sorun olup olmadığını öğrenmektir.

e vitamini uykuya iyi gelir mi

e vitamini uykuya iyi gelir mi

Kemik iliğinin faydaları nelerdir? Kemikli etin bu faydası duyanları şaşırıyor

İLİŞKİLİ HABER

Kemik iliğinin faydaları nelerdir? Kemikli etin bu faydası duyanları şaşırıyor
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Anonim 1 yıl önce

Bence bu vitamin falan bahane mesela benim uyku düzenim onunla beraber olduğum zaman düzelir