Depremi yaşayan insana nasıl yaklaşılmalı? Uzmanı uyardı: Depremzedelere kurulmaması gereken...

Deprem sonrasında yetişkin ve çocuklarda meydana gelen davranış değişikliğine karşı hassas davranmak oldukça önemli. Depremzedelerle iletişim kurmadan önce kelimelerin özenle seçilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Aykut Koçak, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Peki depremzedelere kurulmaması gereken cümleler nelerdir? Depremi yaşayan insanlara nasıl yaklaşılmalı? İşte yanıtlar...

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından tüm Türkiye'de büyük bir korku ve panik yaşandı. Can kayıplarının yaşandığı bölgede kurtarılan vatandaşlar hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilere maruz kaldı. Salgın hastalıklar, sendromlar ve psikolojik rahatsızlıklar karşısında savunmasız kalan depremzedelerle iletişim kurmadan önce hassas ve özenli davranmak bu noktada büyük önem taşıyor. Depremzedelerle konuşurken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Uzm. Klinik Psikolog Aykut Koçak "Yardım istemeyen insanları zorlamamalı ve sadece desteğe ihtiyaç duyduklarında onlar için ulaşılabilir olmaya çalışabilirsiniz." dedi.

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası nasıl davranılmalı

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası nasıl davranılmalı

"GERÇEKÇİ OLMAYAN TESELLİLERDE BULUNMAYIN"

Depremi yaşayan insanlara güvence verici teselliler bulunmaması gerektiğinin altını çizen Psikolog Aykut Koçak, "Depremi yaşamış kişilerin sorduğu sorulara doğru bilgiler verilmesi gereklidir. Kişiye 'Her şey daha iyi olacak, en azından hayattasın' gibi güvenceler ve gerçekçi olmayan tesellilerde bulunmamalıdır. Geçmişe yönelik, 'Keşke şöyle olsaydı' gibi cümleler kurulmamalıdır. Bu cümleler kişide, suçluluk, yetersizlik, çaresizlik, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular oluşturur. Eleştirel değil anlayışlı bir tutum sergilemeye dikkat edilmelidir. Yardımlar noktasında da zorlayıcı olunmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Depremzedeler için gerçekçi olmayan tesellide bulunmayın

Depremzedeler için gerçekçi olmayan tesellide bulunmayın

DEPREM ÇEŞİTLİ KORKULARA YOL AÇABİLİR

Depreme maruz kalan kişilerde çeşitli korkulara yol açtığına değinen Koçak, "Depremin ardından yetişkinlerde kaygı, unutkanlık, uyku sorunları, baş dönmesi, ağlama nöbetleri, öfke kontrolünde zorlanma, gündelik hayatı sürdürme de zorlanma gibi duygusal, zihinsel, fiziksel ve davranışsal tepkiler ortaya çıkabilir. Bu tepkiler karşısında kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun. Depremi yaşayan kişilerle, irtibat halinde olun, onlarla işbirliği içerisinde kalmaya çalışın. Günlük rutinlerinizi sürdürmeye çalışın ve sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirin" tavsiyesinde bulundu.

Deprem sonrası farklı duygu hallerine girilebilir.

Deprem sonrası farklı duygu hallerine girilebilir.

ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER NASIL İLERLEMELİ ?

Çocuklar ve ebeveynler ile ilgili oluşan ilişki sürecine de değinen Uzm. Psikolog Koçak, bu süreçte çocuklarda ebeveynle uyuma isteği, yalnızlıktan korkma, okula gitmek istememe, alt ıslatma, parmak emme, sürekli deprem konusunu açma ve konuşma gibi tepkilerin oluşabileceğini söyleyerek, "Unutmayalım ki normal olmayan bir durum yaşıyoruz ve kayıplarımız var. Dolayısıyla yaşanan tüm bu belirtiler yaşanılan olayla baş edebilme çabalarının sonucudur. Bunların çok doğal ama geçici tepkiler olduğunu unutmayın. İlk haftalarda yoğunluğu değişerek sürebilecek olan bu tepkilerin zamanla azalması beklenir. Şikâyetlerin azalmadığını ve çocuğun gündelik yaşantısını etkilemeye başladığını, kendisine ya da başka birine zarar verme fikirlerinin oluştuğunu gözlemlerseniz bir ruh sağlığı uzmanından destek almaktan çekinmeyin." dedi.

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Deprem anında yapılması gerekenler nelerdir? Depremde hayatta kalma yöntemleri nelerdir?
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0