Şap hastalığı insanlara bulaşır mı? Şap nedir, nasıl tedavi edilir? Şap belirtileri

Türkiye’de görülen yeni bir virüs ve bunun neden olduğu hastalıkla alarma geçti. Ülkede 3 farklı ilde görülen şap virüsü nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı. Vatandaşları endişelendiren açıklamalar sonrasında Şap hastalığı insanlara bulaşır mı? Şap nedir, nasıl tedavi edilir? Şap belirtileri nelerdir soruları akıllara geldi.

Farklı illerde yaklaşık iki aydır SAT-2 tipi şap virüsü görülmeye başlandı.  Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izinlerini iptal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı "Yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir." açıklamasında bulundu.  İthalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı. Ayrıca ülke genelindeki hayvan pazarları da kapatıldı. 

şap virüsü belirtileri

şap virüsü belirtileri

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır" denildi.

ŞAP VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir. Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.

ŞAP VİRÜSÜ NASIL VE KAÇ GÜNDE BULAŞIR?

ŞAP VİRÜSÜ NASIL VE KAÇ GÜNDE BULAŞIR?

ŞAP VİRÜSÜ NASIL VE KAÇ GÜNDE BULAŞIR?

Şap virüsü uzun süre aktif halde kalabilir! Enfekte karkaslarda +4oC de 24-48 saatte laktik asit oluşumuna bağlı olarak hızla inaktive(etkisiz) olurken, kan, kemik iliği, lenf bezleri ve iç organlarda uzun süre dayanabilir ve ani dondurmalarda iskelet kaslarında da uzun süre aktif halde kalabilir.

Virus çevre şartlarına da oldukça dayanıklı olup;

  • Yapağıda 24 gün
  • Sığır derisinde 4 hafta
  • Samanda 15 hafta
  • Kepekte 20 hafta
  • Toprakta 4 hafta

Kuru ot ve danede 5 ay süreyle enfeksiyözitesini (bulaşma yeteneğini) koruyabilmektedir.

ŞAP HASTALIĞI NASIL YAYILIR? İNSANA ŞAP VİRÜSÜ BULAŞIR MI?

ŞAP HASTALIĞI NASIL YAYILIR? İNSANA ŞAP VİRÜSÜ BULAŞIR MI?

ŞAP HASTALIĞI NASIL YAYILIR? İNSANA ŞAP VİRÜSÜ BULAŞIR MI?

Kimyasal etkenlere karşı dayanıksız olan şap virüsü pH 7,0- 7,7 de etkilenmemekte (stabil olmakla) birlikte asit ve alkali şartlarda kısa sürede inaktive olmaktadır. Hastalık direkt ve indirekt olarak yayılmaktadır.

Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virüsü saçmaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir.

İnsanlar da ise enfekte hayvanlar ile temas veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfeksiyonu nadiren aldıkları bildirilmektedir.

ŞAP VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Şap hastalığının kontrolü için uygulanan 3 ana strateji vardır. Bunlar:

- Kesim

- Karantina

- Aşılama

Bir ülkede veya bölgede bu yöntem veya yöntemlerden hangilerinin uygulanacağına karar vermek için, öncelikle sosyo-ekonomik durum, hayvan varlıklarının durumu ve şap hastalığı yönünden epidemiyolojisi, iklim-coğrafik şartları dikkate alınarak kâr-zarar analizlerinin yapılması gerekmektedir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 3

Bir müslüman 1 yıl önce

Kurban bayramı yaklaşıyor, her sene olduğu gibi bu senede artık bir sürü hayali hastalıklar çoğalır. Sizin ne derdiniz var Allah ın vetdiği emir ile, anlamış değilim!!!

Toplam 2 beğeni

Misafir 1 yıl önce

İnşaellah sebepsiz yere fiyat arttıran fırsatçı kasapların etleri çöp olur.

Toplam 2 beğeni

erol taşbilek 1 yıl önce

bir kaç parçayı birleştirdiğimde bu işinde covid-19 gibi insan parmağı olabilecek bir operasyon olma ihtimali ne ulaşıyorum. önce 2030 da bm de küçük ve büyükbaş hayvan tüketimini yasak getiren karar sonra simpson çizgi filmde burger yiyip hasta olan insanlar konusu. sonra dünyada şap salgını başlaması . tesadüf gibi gelmiyor. şap hastalığının kasıtlı yayılmasına ön ayak olanlar var mı . savcılarımızı göreve çağırıyorum

Toplam 2 beğeni