Kuzu ve koyun etinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Başta protein kaynağı olmak üzere et oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle söz konusu kuzu ve koyun eti olduğu zaman, çok daha dengeli ve sağlıklı bir kaynak olanağı sağlamaktadır. Peki kuzu ve koyun eti yemenin faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Ne işe yarar detayları ile derledik.

Türk Mutfak kültüründe et çeşitleri ayrı bir yere ve öneme sahiptir, Öyle ki içerisinde et yer almayan yemeklere denk gelmek oldukça zordur. Hatta sadece kırmızı et ile hazırlanan yemekler için ayrı kategoriler bulunmaktadır. Kırmızı etin bu kadar önemli olmasının nedeni sadece yemeklere kattığı eşsiz lezzet değil aynı zamanda insan sağlığı için sağladığı faydalardır.  Kuzu, koyunun henüz 1 yaşına gelmemiş yavrusuna verilen isimdir. Kuzu eti sıkı bir ettir. Rengi pembemsidir ve çabuk pişer. Yaşı büyüdükçe pişme süresi de aynı oranda artar. Kuzu eti, dana ve koyun etine göre daha yağlıdır. İçeriğindeki yağın yarısı insan sağlığına faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır.

Kuzu eti, vücudumuzda büyüme ve gelişme için gerekli olan 9 temel amino asidin tümünü sağlayan yüksek kalite bir protein kaynağıdır. Yüksek kalite protein özellikle yaşlı erişkinlerde, kas kütlesini korumak için çok önemlidir. Yetersiz protein alımı yaşa bağlı kas kaybını hızlandırabilir ve kötüleştirebilir.

Kuzu ve koyun kavurma nasıl yapılır? Koyun eti pişirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERKuzu ve koyun kavurma nasıl yapılır? Koyun eti pişirmenin püf noktaları

KUZU ETİ Mİ YOKSA KOYUN ETİ Mİ? HANGİSİNİ TERCİH ETMELİ?
Kuzu eti mi koyun eti mi sorusuna en doğru cevabı verebilmek için öncelikle kuzu eti ve koyun eti arasındaki farkı bilmek gerekiyor. Kuzu eti, koyunun bir yaşına gelene kadar yavrusundan yani kuzudan elde ediliyor. Koyun eti ise bir yaşından büyük koyunlardan elde edilir. Kuzu eti ile koyun eti arasındaki fark sadece yaşları arasındaki fark değildir, lezzet olarak ta bazı farklılıklar bulunmaktadır. Kuzu eti pembe renkte, oldukça hassas ve yumuşaktır. Bu yüzden çabuk pişer. Koyun eti ise kuzu etine göre daha serttir ve koyunun yaşı büyüdükçe pişirme süresi de artar. Ayrıca kuzu eti koyun etine göre daha yağlıdır. Bu yüzden içeriğinde insan sağlığı için oldukça faydalı olan doymamış yağ asitleri daha fazla yer almaktadır. Bütün bu özelliklere bakacak olursak hem insan sağlığı üzerinde ki faydaları hem de yumuşaklığı için kuzu etini tercih etmeniz daha sağlıklı diyebiliriz.

KUZU ETİNİN BÖLÜMLERİ:

Etinin lezzetli olduğu zamanlar nisan-mayıs aylarıdır. Batı bölgelerinde yetişen kuzular Doğu’dakilere oranla daha lezzetlidir. Bunun başlıca nedenlerinden biri de, yeşilliğin daha bol olduğu Batı bölgelerinde yetişen kuzuların doğal kekikle beslenmesi ve daha az kokulu olmasıdır.

  • Kol ya da but: Ön bacaklar kol, arka bacaklar ise but olarak adlandırılır. En lezzetli sonucu elde etmek için fırında uzun süre pişirmelisiniz.
  • İncik: Hayvanın toynağından bileğine kadar uzanan kısımdır. Biraz kemikli bir et olduğu için haşlayarak ya da fırında uzun süre pişirerek en iyi sonucu elde edebilirsiniz.
  • Gerdan: Hayvanın boyun kısmından çıkarılan bölümdür. İster kemiği üstte kalacak şekilde pişirerek sade olarak tüketin, ister çorbalarda, sebze yemeklerinde kullanın. Kuzu gerdan her yemeğe tat katan, etin en çok tüketilen bölümlerindendir.
  • Küşleme: Kuzu etinin bon lesi olarak bilinir. Yumuşak bir et olduğundan fazla pişirilmez.

KUZU ETİ NEYE İYİ GELİR?

Kırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı eti kimler ne kadar tüketmeli?İLİŞKİLİ HABERKırmızı etin faydaları nelerdir? Kırmızı eti kimler ne kadar tüketmeli?

En çok tercih edilen ve aynı zamanda en değerli et türleri içerisinde kuzu eti gelir. Sadece sunduğu faydaları değil aynı zamanda lezzeti üzerinden de oldukça beğeni toplar. Tabii özellikle kasları güçlendirmesi ve bunun yanı sıra yorgunluğu azaltması önemli bir olanak tanıyor. Günü daha zinde geçirmek, bağışıklık sistemini güçlendirme ve dış zararlara karşı korunmak için dengeli bir tüketim ele alınması gerekir. 

  • KUZU VE KOYUN ETİ ARASINDAKİ FARKLAR:

Kırmızı et çeşitleri arasında kuzu eti ve dana etinin yanı sıra en çok tüketilen kırmızı et seçeneklerinden biri de koyun etidir. Koyunun erkek olanına koç, dişi olanına ise marya adı verilmektedir. Koyun eti elde edilirken koçların eti daha sert ve lezzetsiz olduğu için genellikle dişi koyunlar tercih edilmektedir. Koyun eti oldukça lezzetli olmasına rağmen kokusundan dolayı çoğu insan tarafından tercih edilmemektedir.

Kuzu eti ve koyun eti arasında bulunan farkların çoğu, aralarındaki yaş farkından dolayı kaynaklanmaktadır. Çünkü kuzunun yaşı ilerledikçe etinin sahip olduğu özellikler ve besin değeri de değişmektedir. Koyun eti, kuzu eti ile karşılaştırıldığında çok daha sert bir yapıdadır. Kuzu eti ise oldukça hafif ve yumuşaktır. Böylece daha kolay pişirilir ve daha rahat tüketilir. Ayrıca kuzu eti ile koyun eti arasındaki en önemli farklardan biri de sahip oldukları yağ oranlarıdır.

Haşlanmış et kaç kalori? Et yemek kilo aldırır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Haşlanmış et kaç kalori? Et yemek kilo aldırır mı?
Et yıkanır mı? Kanlı et yıkanır mı? Pişirmeden önce kırmızı et yıkanır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Et yıkanır mı? Kanlı et yıkanır mı? Pişirmeden önce kırmızı et yıkanır mı?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0