Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırır?

Yaz aylarında birçok kişi sinek ısırıklarından muzdarip. Peki nasıl oluyor da bir tarafta vücudu ısırıklarla dolu biri varken aynı ortamdaki diğer kişinin hiçbir yerinde ısırık olmuyor? Uzmanlar açıkladı. Konu ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara ve istatistiklere göre sivrisineklerin insanlar için en ölümcül canlı olduğu öne sürülüyor. Bazı insanlar ise sivrisinekler için diğerlerine göre çok daha cezbedici oluyor. Özellikle de yaz günlerinde gerçekleşen bu durum, çekilmez bir hal almaya başlıyor ve gündemimizde önemli bir yer ediniyor. Sivrisineklerin neden bazı insanları daha çok ısırdığına dair birçok araştırma ve deney bulunuyor. Yapılan araştırmalar ve konu ile ilgili uzman görüşleri ise bunu birkaç nedene bağlıyor.

 

PEKİ SİVRİSİNEKLERİ CEZBEDEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Bilim insanları bu durumun birden fazla ve farklı nedenleri olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki;

  • Kan grubu farklılıkları. 

Bazı kan grupları diğerlerine oranla sivrisinekler tarafından daha fazla ısırılıyor. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre kan grubu ‘0’ olanların kan grubu ‘A’ olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının 2 kat daha fazla olduğu öne sürüldü.

Bir diğer neden ise;

  • Tenimizin kokusu.

Prof. Day’e göre sivrisinekleri kan kaynağına insanların verdiği işaretler yönlendiriyor. Day, " En önemli işaret karbondioksit. Ürettiğiniz karbondioksit miktarı sivrisinekler için sizi daha cazip bir hedef haline getiriyor. Metabolizması hızlı olanlar daha fazla karbondioksit salgılıyor." diyor. Bunun yanı sıra hamileler normal bir bireye göre yüzde 20 daha fazla karbondioksit ürettiği için ısırılma oranları da daha yüksek.

  • Salgıladığımız asitler.

Karbondioksit gazından sonra sivrisinekleri en çok cazip eden bir diğer faktör ise laktik asit, ürik asit, üre gibi terle atılan zararlı asitlerdir. Aşırı kilolu olmak, fiziksel aktivite içerisinde bulunmak ve hamilelik gibi durumlarda kişinin vücut ısısı normaldekinden daha yüksek olur. Bu durumlarda da sivrisineklere maruz kalma oranı artar.

SİVRİSİNEK ISIRIKLARINA KARŞI VÜCUDUMUZ NASIL REAKSİYON GÖSTERİR? NELER YAPILMALIDIR?

Sivrisineğin ısırdığı bölgede kızarıklık, küçük şişlikler ve kaşıntı gibi durumlar oluşması çok olasıdır. Çünkü sivrisinek ısırdığı bölgeye bir salgı bırakır ve vücudumuz da bu salgıya tepki olarak kaşınır ya da kızarır. Fakat enfeksiyon oluşmaması için bölgenin kaşınmaması çok önemlidir. Sivrisineğin ısırdığı yerler bol su ve sabunla yıkamak ve kaşıntıyı önleyici kremler kullanmak faydalı olacaktır.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0