Güzelavrat otu nedir ve faydalı mıdır? Güzelavrat otu zehirlenmesine dikkat!

Kayseri’de 30 gün içerisinde 30 kişi “Güzelavrat” otundan zehirlendi. Kayseri Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, ottan zehirlenen ve yoğun bakımda yatan hastaların olduğunu kaydederek, sayının artma riski olduğunu söyledi . Peki, güzel avrat otu nedir? Güzel avrat otunun faydaları ve yan etkileri nelerdir? Uzmanından "güzelavrat" otu zehirlenmesine karşı uyarı:

Ülkemizde dul avrat otu ismi ile de bilinen güzelavrat otu, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir. Birçok faydası olmasına rağmen insanlar tarafından çok fazla kullanılmayan bu otun üzerinde meyvelerde vardır. Küçük küçük kiraza benzer meyvelerin rengi siyahtır. Uzun, oval yaprakları vardır. Yaprakların boyu 18 cm’e kadar uzayabilir. Çiçeklerin şekli adeta bir çanı hatırlatır. Mor renktedir. Zamanla bu çiçekler siyah, kiraza benzeyen küçük meyvelere dönüşür. 

Güzelavrat otu nedir ve faydalı mıdır?

Güzelavrat otu nedir ve faydalı mıdır?

AMAN DİKKAT! ZEHİRLİYOR

Yeşil yapraklı bitkilerin arasında yetişen ve geçmiş çağlarda kadınların güzelleşmek için kullanması nedeniyle "Güzelavrat" otu olarak bilinen ot nedeniyle Kayseri'de zehirlenme vakaları arttı. Kayseri Şehir Hastanesine 1 ay içerisinde 30 kişi başvururken, durumu ağır olan vakalar yoğun bakım ünitesine alındı. 

Güzelavrat otunun yeşil yapraklı bitkiler arasına karışıp büyüyen yabani bir tür olduğunu aktaran Salt, şunları kaydetti:

Güzelavrat otu

Güzelavrat otu

"Son bir ay içinde vaka sayımız neredeyse 30'u geçti ve bunların önemli bir kısmı da yoğun bakım ihtiyacı duydu. Halkın bilgilendirilmesi önem arz ediyor. Ota güzelavrat denilmesi, özellikle eski çağlarda kadınların güzelleşmek amacıyla bu otu sıvı hale getirilip gözlerine damlatarak göz bebeklerini büyütmesinden kaynaklanıyor. Ispanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin arasına karışıyor. Hastaların başvuru şikayetleri çok değişik oluyor. Bazı hastalar 'kendimi iyi hissetmiyorum', 'ateş bastı', 'idrarımı yapamıyorum' diyor. Bazısı da hasta için 'Evde oturuyorduk, aniden kalktı, çöpleri karıştırmaya başladı. Hiçbir hastalığı yok' diyor. Bazısı da 'Biz de aynı yemekten yedik, zehirlenmedik. Bizde böyle bir etki olmadı.' diyor. Zaten onlara da söylüyoruz, bir ilacın ya da bir maddenin zehir olup olmadığını belirleyen şey dozudur. O hastaya denk gelen doz daha yüksek olduğu için bu tip belirtilere neden oluyor."

Güzelavrat otu zehirlenmesine dikkat!

Güzelavrat otu zehirlenmesine dikkat!


Zehirlenmeden kaynaklı halüsinasyonların görüldüğünü, vücut ısısının aniden yükselebildiğini anlatan Salt, otun yüksek dozda alınmasıyla koma vakalarının da yaşanabildiğini ifade etti.

GÜZELAVRAT OTUNUN FAYDALARI NELER?

Çok büyük bir ağrı kesici özelliği olan "Güzelavrat" otu,  insanlar tarafından ağrı kesici olarak kullanılır. Fakat bu otun kullanıma hazır hale getirilebilmesi için öncelikle tıbbi işlemlerden geçmesi gerekir. Bu bitkinin zehirleyici etkisi sizleri hastanelik edebilir.
Bazı eski bilgileri olan insanlar güzel avrat otu ile basit ilaçlar yaparak kullanırlar. Bu sayede insanlarda bu ot orta kulak iltihabı ve bademciklerde meydana gelen iltihaplanma problemlerine neden olur.

  • Orta kulak ve bademcik iltihabına iyi gelir.
  • Astım, zatürre, bronşit gibi hastalıklara karşı etkilidir.
  • Ülser ve gastritin neden olduğu sorunları ortadan kaldırır.
  • Cilt üzerinde botoks etkisi vardır.
  • Sivilce ve akneye karşı etkilidir.
  • Sedef hastalığına iyi gelir.
  • Kanı temizler.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Bağırsak dostu bir ottur. Sindirimi kolaylaştırır.
  • Gut hastalığına karşı etkilidir.
  • Romatizma ağrılarını hafifletir.
  • Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel gücü artırır.
  • Sistit sorununa karşı doğal bir reçetedir.
  • İştah açar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kepek sorununu giderir.
  • Saçların daha canlı ve gür çıkmasını sağlar.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

misafir 7 ay önce

TV lerde sürekli olarak anlatılıyor ve insanlarda kendilerince kullanıyor bilinçli olak gerek