Yanlış basılan etiket ABD'li balerin Orla Baxendale hayatına mal oldu! Anafilaktik şok nedir?

25 yaşındaki genç ABD'li balerin Orla Baxendale, gittiği bir kafede basit bir kurabiye yedikten sonra aniden ortaya çıkan semptomlarla beklenmeyen bir biçimde hayatını kaybetti. Yapılan araştırmalar sonucunda balerinin kurabiyenin içerisinde olan bir maddenin etiketin üzerine yanlış basılması sonucu alerjik reaksiyon yani "Anafilaksi şoku" geçirmesi olduğu ortaya çıktı. Peki Anafilaksi şoku nedir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

ABD'li balerin Orla Baxendale, içeriğinde fıstık olup olmadığını kontrol ettikten sonra yediği kurabiyenin beklenmeyen bir etkiyle karşılaştı. New York'ta yaşayan Orla Baxendale arkadaşlarıyla gittiği bir kafede içerisinde fıstık olmadığı etiketi olan kurabiyeden bir lokma alması sonrasında şiddetli alerjik reaksiyonun ardından anafilaktik şok geçirdi. Genç balerin maalesef kurtarılamadı. 

Orla Baxendale

Orla Baxendale

Peki Anafilaksi şoku nedir? Uzm. Dr. Gülhane Kamuran konuyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

HABER VERMEDEN DEĞİŞTİRDİLER!

Bu olayın ardından ise marka, 6 Kasım ile 31 Aralık tarihleri arasında satılan yaklaşık 500 paket kurabiye, Gıda ve İlaç İdaresi ortaklığıyla geri çağrıldı. Perakendecinin başkanı ve genel müdürü Stew Leonard Jr, Çarşamba günü yayınlanan bir videoda, tedarikçilerinin baş güvenlik görevlisine haber vermeden tarifte soya fıstığı yerine yer fıstığı kullanmayı değiştirdiğini söyledi. 

Orla Baxendale

Orla Baxendale

Ancak tedarikçinin yaptığı açıklamada, Stew Leonard's'a geçen Temmuz ayında ürünün fıstık içerdiğini ve perakendeciye gönderilen tüm ürünlerin buna göre etiketlendiğini bildirdiklerini söyledi.

Tedarikçi yanlış etiketin Stew Leonard's tarafından oluşturulduğunu söyledi.

ANAFİKSİ ŞOKU NEDİR?

Anafilaksi, sık karşılaşılan ve aşırı duyarlılık reaksiyonu sonrası meydana gelen bir tıbbi acil durumdur. Uygun tedavi verilmediği takdirde anafilaktik reaksiyon, solunum yollarındaki problemleri tetikler ve ölümcül bir seyir izleyebilir. 

ANAFİKSİ ŞOKU

ANAFİKSİ ŞOKU

Şok durumunda ise kişinin kan basıncı ani bir düşüş meydana gelir ve hava yollarındaki daralma ile birlikte kişinin nefes alması güçleşir. Bu belirtilere aynı zamanda hızlanmış ancak zayıflamış bir kalp atımı, deri döküntüleri, bulantı ve kusma gibi semptomlar da eşlik edebilir. ANAFİKSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Petek neden ısınmaz? Temizlenen petek neden ısıtmaz? Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa...

İLİŞKİLİ HABER

Petek neden ısınmaz? Temizlenen petek neden ısıtmaz? Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa...

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 4

iyidiere 3 ay önce

problem yok mesleğine gittiği yerde devam etsin.

iyidere 3 ay önce

Problem yok gittiği yerde mesleğine devam etsin

esteban41 3 ay önce

içindekiler mutlaka yazmalı. bu gün üç harfli .im mağazaına gittim sole 5 lt yağ aldım ama içindekiler etiketi yoktu. kaybolan etiketler kaybolan hayatlar.

Ömer 3 ay önce

Bize ne ?