Pemfigus nedir, Pemfigus tedavisi var mı? Pemfigus belirtileri nelerdir?

Covid-19 geçirdikten sonra yüzünde yaralar çıkması sonucu hastaneye başvuran vatandaş, nadir görülen deri hastalığı "pemfigus"a yakalandığını öğrendi. Uzmanların inceleme başlattığı pemfigus hastalığı hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Zinnet-Cengiz Akan çiftinin 3'ü engelli 7 çocuğundan en büyüğü olan İbrahim Akan'ın (38) yüzünde, 2021'de geçirdiği Covid-19'dan sonra yaralar çıkmaya başladı. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne müracaat eden ve 2 doz Covid-19 aşısı yaptırdığı öğrenilen Akan'a milyonda 2 ya da 3 kişide görülen ve Akdeniz kökenliler ile Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda daha çok rastlandığı belirtilen "pemfigus" hastalığı teşhisi konuldu. Nadir görülen hastalık nedeniyle tedaviye alınan yüzde 80 zihinsel engelli Akan, bir süre sonra iyileşerek taburcu edildi. 

PEMFİGUS HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?

PEMFİGUS HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?

2023'ün başlarında Akan, yeniden rahatsızlandı. Bu kez yaralar, Akan'ın yüzünün yanı sıra vücudunda da çıkmaya başladı. İkinci kez Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne yatırılan Akan, dermotoloji servisinde tedaviye alındı.

Yüzü tanınmaz hale gelen İbrahim Akan, "Aynaya ve kimsenin yüzüne bakamıyorum. Yüzüm biraz düzelse çok mutlu olacağım." dedi. Anne Akan da "Oğlum milyonda bir görülen hastalığa yakalandı. Çocuğum her geçen gün gözümün önünde adeta çürüyor. Ne olur yardım edin." diye konuştu.

PEMFİGUS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

PEMFİGUS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

PEMFİGUS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pemfigus, cilt ve mukozal membranlarda kabarcıklar oluşturan nadir bir otoimmün hastalıktır. Vücudun bağışıklık sistemi, yanlışlıkla cildin üst katmanlarını bir arada tutan hücreler arasındaki bağlantıları hedef alır, bu da kabarcıkların ve erozyonların oluşmasına neden olur. 

  • Hastalık genellikle uzun süre iyileşmeyen ağız yaraları şeklinde başlar. Cinsel organlarda da geçmeyen yaralar görülebilir. Bu şekilde iyileşmeyen yaralardan sonra saçlı deride, yüzde ve gövdede olmak üzere yeni yaralar oluşmaya başlar. Bu yaralar yanık sonrası oluşan içi sıvı ile dolu BÜL dediğimiz yaralara benzer. 

Pemfigus belirtileri rahatsızlığın türüne bağlı olarak değişse de genellikle aşağıdaki özellikleri taşır:

  • Ağız, burun, gözler ve genital bölgeler dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde içi su dolu gevşek kabakcıklar
  • Ağrılı yaralar
  • Ciltte kabuklu döküntüler
  • Yüksek ateş ve genel halsizlik

PEMFİGUS HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MI?

Pemfigus tedavisinin amacı belirtileri kontrol altına almaktır. Bu tedavi genellikle kortikosteroidler ve diğer immunsupresif ilaçlarla gerçekleştirilir. Ciddi vakalarda, plazmaferez adı verilen bir işlem uygulanabilir. Bu işlemde, hastanın kanı bir makineye yönlendirilerek bağışıklık hücrelerinin ve antikorların kanın geri kalanından ayrılması sağlanır. Filtrelenen kan, hastaya geri verir.

Duyulmamış yabancı isimler neler? İngilizce kız ve erkek bebek isimleri ve anlamları

İLİŞKİLİ HABER

Duyulmamış yabancı isimler neler? İngilizce kız ve erkek bebek isimleri ve anlamları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0