D vitamini eksikliği bunama riskini artırıyor! D vitamini eksikliği nasıl tamamlanır?

İngiltere’de yapılan uzun vadeli bir araştırmaya göre D vitamini eksikliği olanlarda bunama riskinde yüzde 19-25 oranında artış gözlendi. D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma görüldü. Peki D vitamini eksikliği nasıl tamamlanır? D vitamini eksikliği belirtileri neler?

The American Journal of Clinical Nutrion’da yayınlanan araştırmada; 14 yıl boyunca takip edilen kişilerde, D vitamini eksikliğinden kaynaklı demans riskinin yükselerek yüzde 19-25’lere çıktığı tespit edildi. Araştırma hem Alzheimer hem de damarların tıkanmasına bağlı oluşan demans için geçerli olurken uzun süre D vitamini eksikliğinin de bunlara sebep olabileceğini gösteriyor. 

Kişilerin demansa karşı korunması için erken yaştan itibaren önlem almaları gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, gençlere ve yetişkinlere çeşitli önerilerde bulundu.

"BİLİNÇSİZ KULLANILAN D VİTAMİNİ TEHLİKELİDİR"

"BİLİNÇSİZ KULLANILAN D VİTAMİNİ TEHLİKELİDİR"

“D vitamininde yağda eriyen bir vitamin, zehirlenmesi var” diyen Uzm. Dr. Eryiğit, “O yüzden bilinçsiz şekilde kullanılması çok tehlikelidir. Doktoruna ölçüm yaptırmadan kesinlikle D vitamin takviyesine başlamasınlar. ‘Yeterli yere geldi’ demeden de vitamin takviyesi kesilmemelidir. Tedaviye ise kanda serum düzeyine bakarak karar veriyoruz” uyarısında bulundu.

"YORGUNLUK, SÜREKLİ UYUMA İSTEĞİ, VÜCUTTA AĞRILAR D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDEN OLABİLİR"

Demans riskinin yaşla giderek arttığına değinen Uzm. Dr. Eryiğit, “D vitaminini hep kalsiyum ve kemik gibi bilsek de özellikle gençlerin unutkanlığının en önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden D vitamini destekli gitmeliyiz. Nörolojiyi en çok ilgilendiren konulardan biri unutkanlıktır. Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, uyumaya rağmen vücutta ağrılar ve dinlenememe, dinlenmeden kalkma gibi durumlar D vitamin eksikliği belirtisidir. Türkiye, D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneşimiz var fakat güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı direkt olarak güneşe temas etmektir. Koruyucusuz ve direk ten teması olmalı” açıklaması yaptı.

"YORGUNLUK, SÜREKLİ UYUMA İSTEĞİ, VÜCUTTA AĞRILAR D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDEN OLABİLİR"

Uzm. Dr. Nazan Eryiğit, “Ayrıca özellikle yağlı balıkları yemeliyiz. Belki de omega 3 takviyesi almalıyız ki onlarda D vitamini yoğun miktarda var. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapın, yeşillikleri kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alınmış olması lazım” dedi.

  • D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL TAMAMLANIR?

D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.

Tarçınlı ve karanfilli yeşil çay ne işe yarar? Tarçınlı ve karanfilli yeşil çay ödem atar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Tarçınlı ve karanfilli yeşil çay ne işe yarar? Tarçınlı ve karanfilli yeşil çay ödem atar mı?
Çanakkale'nin hangi yemeği meşhur? Çanakkale'nin en meşhur yemek tarifleri!

İLİŞKİLİ HABER

Çanakkale'nin hangi yemeği meşhur? Çanakkale'nin en meşhur yemek tarifleri!
Neler oldu neler! Gündemi sıkı takip ediyorum diyenler bu videoda buluşuyor

İLİŞKİLİ HABER

Neler oldu neler! Gündemi sıkı takip ediyorum diyenler bu videoda buluşuyor
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Süleyman 1 hafta önce

Olmiyorrr