Canan Karatay'ın çay uyarısı doğru çıktı: Tam bir zehre dönüşüyor, aman dikkat!

Prof. Dr. Canan Karatay Türk mutfağının en sevilen içeceklerinden biri olan çayla ilgili yemekten hemen sonra içmek demir emilimini azalttığını ve bu durumun kansızlığa yol açabileceğini ifade etmişti. Beslenme uzmanları da Karatay'ın uyarısını doğruladı.

Beslenme hakkında verdiği bilgilerin yanı sıra hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamalarla da gündemdeki yerini koruyan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay yemekten sonra hemen çay içilmemesi konusunda uyarmıştı. Karatay çayın tüketildiğinde kırmızı ette bulunan demirin emilmemesine neden olduğunu ve "Türkiye'deki yaygın kansızlığın en önemli sebeplerinden biri budur." diyerek özellikle yemek sonrasında çay tüketiminin azaltılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunmuştu. 

NTV'de yer alan habere göre; Dyt. İpek Ağaca, çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri verdi:

Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmekte. Peki demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanılamazsa ne olur? Demir eksikliğinde anemi yani kansızlık oluşabilir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Ekonomik durum, beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok etken kansızlığın meydana gelmesinde rol alır.

Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük görülür. Anemik olanların çayı yemekten 1-2 saat sonra tüketmelerini, açık ve limonlu çay içmelerini öneriyoruz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0