Sürekli parmak çıtlatanlar dikkat: Parmak çıtlatmak eklemlere zarar verir mi?

Parmak çıtlatmak kimi zaman stresten kimi zaman can sıkıntısından sık yapılan bir alışkanlıktır. Günümüzde birçok insanın yaptığı parmak çıtlatmayla ilgili pek çok şey duyduk. Bugün öğrenmenin tam zamanı. Peki, parmak çıtlatmak gerçekten zararlı mı? Parmak çıtlatma isteği eklemlere zarar verir mi? İşte sorunun yanıtı:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Keyifli olduğu kadar bağımlılık da yapabilen parmak çıtlatma, pek çok kişinin günlük yaşantısının bir parçası. Öte yandan bu alışkanlığın artrit gibi eklem problemlerine yol açacağına dair endişeler de var. Çevremizde muhakkak bizi uyaran ‘Aman o hareketi yapma eklemlerine zarar verir’ diyen birileri mutlaka olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri‘nde 2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda eklem çıtlamasının toplamı %25 ve 40 başında çeşitli derecelerde olduğu gösterilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda parmaklar ile birlikte diğer eklemlerde çıtlama olasılıklarının yüksek olduğu gösterilmiş ve eklemlerin üzerinde parmak çıtlatma problemlerinin zararlı olduğu söylenmiştir. Stresle başa çıkmak için yapılan bir eylem olan parmak çıtlatmak hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

PARMAK ÇITLATMAK EKLEMLERE ZARAR VERİR Mİ?

Yıllardır yapılan çalışmalarda parmak çıtlatmanın artrit veya osteoartrit gibi eklem hastalıklarına yol açtığına dair kayda değer bir bulgu edinilmemiştir.

Fakat bazı araştırmalarda bunun alışkanlık haline gelmesinin ellerde şişkinliğe ve kavrama gücünde azalmaya yol açabildiği öne sürülüyor. 2017'de yapılan bir çalışmada günde en az 5 kez parmaklarını çıtlatan kişilerin avuç içi eklemlerinin etrafındaki kıkırdağının kalınlaştığı bulunmuş fakat kavrama güçlerinde bir gerileme saptanmamıştır. 

PARMAK ÇITLATMAK EKLEMLERE ZARAR VERİR Mİ?

PARMAK ÇITLATMAK EKLEMLERE ZARAR VERİR Mİ?

Ayrıca bu alışkanlığın etkilerini kendi üzerinde deneyen bir doktor 50 yıldan uzun süre boyunca sol elinin parmaklarını günde en az iki kez çıtlatırken sağ elinde bunu hiç yapmadığını bildirmişti. Bu sürenin sonunda iki elindeki parmaklar arasında bir fark olmadığını ve artrit belirtileri göstermediğini açıklamıştı.

Kirazın cilde bilinmeyen faydaları! Evde kiraz maskesi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kirazın cilde bilinmeyen faydaları! Evde kiraz maskesi nasıl yapılır?
Yoğurt diyeti nasıl yapılır? Yoğurt diyeti zayıflatır mı? 3 günlük yoğurt diyeti

İLİŞKİLİ HABER

Yoğurt diyeti nasıl yapılır? Yoğurt diyeti zayıflatır mı? 3 günlük yoğurt diyeti
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0